Virusul SARS-CoV-2 ar putea cauza grave probleme neurologice, precum delir, inflamație a creierului, leziuni ale nervilor sau accidente vasculare cerebrale, potrivit unui nou studiu.
Mai mult, autorii noului studiu au observat o creștere îngrijorătoare a pacienților cu o condiție neurologică rară și uneori fatală numită encefalomielită acută diseminată (ADEM). Toți pacienții cu ADEM au fost confirmați sau suspectați de COVID-19, sugerând astfel că pandemia actuală ar putea duce la o creștere în astfel de cazuri medicale.
Descoperirea este doar una dintre dovezi care fac legătura între noul coronavirus și probleme ale creierului, sugerând că medicii ar trebui să fie „vigilenți și atenți la astfel de complicații” la bolnavii de COVID-19, a spus unul dintre autorii studiului, dr. Michael Zandi.
Nu este clar cât de frecvente sunt astfel de complicații la pacienții cu COVID-19, însă studiul a inclus doar pacienți internați în spital care au fost transferați la echipa neurologică a instituției medicale, însemnând că studiul a inclus cel mai probabil unele dintre cele mai grave cazuri.
Autorii studiului au analizat informațiile de la 43 de pacienți cu vârste între 16 și 85 de ani care au avut complicații neurologice și care au fost internați la National Hospital for Neurology and Neurosurgery, din Londra. Dintre aceștia, 29 de pacienți au fost confirmați cu COVID-19, iar restul erau cazuri probabile sau suspecte pe baza simptomelor și a rezultatelor de la alte teste.
Oamenii de știință au observat 10 cazuri de encefalomielită temporară, simptomele implicând delir, confuzie și dezorientare. Un pacient a avut simptome de psihoză, inclusive halucinații vizuale și auditive. Majoritatea pacienților s-au recuperat complet în cele din urmă fără tratamente specifice.
Totodată, alți opt pacienți au dezvoltat leziuni ale nervilor, deseori din cauza sindromului Guillain-Barré, un răspuns rar al sistemului imunitar care are loc de obicei în urma unei infecții, precum o infecție respiratorie sau gastrointestinală, transmite Live Science.
12 pacienți au dezvoltat inflamări ale creierului, iar majoritatea au fost diagnosticați cu ADEM. Un pacient din acest grup a murit. De obicei, ADEM este găsit la copii, însă pacienții din acest studiu erau adulți. Înainte de pandemie, echipa de cercetare observa de obicei un caz de adult cu ADEM pe lună la acest spital. Totuși, în timpul pandemiei, au început să vadă un caz pe săptămână.
Oamenii de știință nu au găsit virusul SARS-CoV-2 în mostrele de lichid cefalorahidian al pacienților. Acesta este lichidul care umple creierul și măduva spinării. Așadar, asta sugerează că virusul nu a atacat în mod direct creierul. Totuși, la unii pacienții, au existat dovezi de la tomografii și o biopsie care atestă că inflamarea creierului a fost cauzată de reacția sistemului imunitar.
Cercetătorii au aflat de ce COVID-19 duce la pierderea mirosului
A fost găsit un nou tratament pentru COVID-19, însă e vechi de peste 100 de ani
COVID-19 a evoluat pentru a infecta mai uşor celulele umane. Ce arată un nou studiu