Vicepreşedintele Societăţii de Medicină de Familie din România, Gindrovel Dumitra, susține că cifrele prezentate de autorităţi cu numărul infectărilor de COVID-19 nu sunt relevante.
Medicul Gindrovel Dumitra declară că testele au fost făcute în nişte locaţii ţintă care au un grad de risc ridicat.
„Este foarte importantă această urmărire pe care o realizăm în căminele de bătrâni pentru că bătrânii sunt la cel mai mare risc pentru evoluţia către o formă severă şi deces. Pentru a evalua numărul de persoane bolnave dintr-o anumită populaţie, nu acesta este testul pe care trebuie să îl realizăm”, a spus Dumitra.
Directorul DGASPC Sector 3, Mihaela Mugureanu, a declarat la rândul său că testarea trebuie făcută în centrele rezidenţiale cel puţin de două ori pe lună.
„Din păcate au existat probleme, şi aceste probleme sunt generate de o slabă organizare a activităţii de testare”, a precizat aceasta.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirma că, în ţara noastră, testele se fac cu precădere în zonele de risc, adică în căminele pentru bătrâni şi în unităţile care aparţin de serviciile de asistenţă socială, transmite Mediafax.
De asemenea, Nelu Tătaru a declarat că sunt mai multe tulpini de virus în circulație și că orice virus suferă mutații și modificări de patogenie.
„Orice virus în evoluția lui suferă mutații, la fel cum suferă și modificări de patogenie. Suntem într-un context în care nu avem un virus stabil, sunt mai multe tulpini în circulație, avem mai multe fenotipuri, Noi ne adaptăm la evoluție, la simptomatologie și tratăm ca atare”, a spus Ministrul Sănătăţii.