NASA investește într-un start-up care susține că poate obține oxigen din regolit
Pioneer Astronautics dezvoltă o tehnologie care ar putea fi folosită pentru a obține oxigen din regolitul selenar.
NASA, ca multe agenții ale guvernului american are posibilitatea de a oferi o finanțare de câteva sute de mii de dolari unor companii care lucrează la unele tehnologii care urmează să fie comercializate.
Recent, oficialii agenției au anunțat un nou astfel de program, care spre deosebire de celelalte programe derulate de NASA va avea doar patru beneficiari. Produsele oferite de către aceste companii se dovedesc extrem de importante pentru programul Artemis și, din această cauză, acestea investiții au fost prioritizate, notează Techcrunch.
Un fond de 17 milioane de dolari
NASA a anunțat că va oferi 17 milioane de dolari către patru companii, produsele acestora acoperind acele zone în care agenția nu mai are timpul sau resursele umane să facă cercetări. Aceste companii vor oferi:
Fibertek. Comunicări optice pentru nave spațiale mici, care ar ajuta să transmită cantități mari de date de la landerele selenare către Pământ.
Qualtech Systems. Sisteme autonome de monitorizare, de prevenire a erorilor și de gestionare a stării pentru nave spațiale, cum ar fi Gateway. Există posibilitatea ca aceste sisteme să fie adaptate și pentru alte nave sau habitate spațiale.
Pioneer Astronautics. Echipamente care pot produce oxigen și oțel din regolitul selenar.
Protoinnovations. Sisteme pentru controlul tracțiunii, necesare îmbunătățirii controlului roverelor și navetelor cu echipaj uman.
Cele 17 milioane urmează să fie împărțite între aceste patru companii, cu toate acestea, este încă neclar cât va primi fiecare. Informațiile făcute publice sugerează sumele vor varia între 2,5 și 5 milioane de dolari.
Alchimie high-tech
La prima vedere, ideea de a transforma praful selenar în oxigen poate părea o inițiativă fantezistă. Totuși, trebuie notat faptul că stratul selenar de regolit poate atinge 15 metri în unele zone, iar asta înseamnă că în acesta se poate adăposti și oxigenul atât de necesar unei misiuni spațiale sau chiar unei baze permanente.
Citește și:
NASA colaborează cu universităţile pentru a crea tehnologia pentru misiunile Artemis
Programul Artemis ar putea include zboruri anuale
NASA estimează la 35 de miliarde de dolari costurile programului Artemis
NASA a prezentat racheta care va fi folosită pentru programul Artemis