O cantitate prea mare de cafea poate avea o serie de efecte negative asupra sănătății.
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind întrecută doar de apă. Mulți dintre noi își încep ziua cu o ceașcă de cafea, iar unii ajung chiar să consume mai multe cești de-a lungul unei zile obișnuite.
În cantități moderate această băutură poate avea efecte pozitive, dar, în cantități foarte mari, vorbim aici de 15 cești, aproximativ doi litri de cafea, trebuie să luăm în calcul posibilitatea unor efecte negative, notează SF Gate.
În mod obișnuit, oamenii consumă între două și patru cafele zilnic, ceea ce înseamnă un aport de 2-300 miligrame de cofeină. Un consum excesiv, de 15 cești poate duce la un aport de peste 1.400 miligrame.
O cantitate mai mare de 500 de miligrame poate cauza insomnie, neliniște, iritabilitate, ritm cardiac rapid și tremor muscular. În plus, atunci când este consumată în cantități mari, cafeaua tinde să alimenteze un cerc vicios.
Atunci când consumăm mai multă cafea decât poate corpul nostru să proceseze în sigurnață atunci ajungem să resimțim simptomele de mai sus, la care se adaugă deshidratarea. În acetse condiții, „soluția”, pentur mulți dintre noi, pare a fi reprezentată de către o nouă ceașcă de cafea, ceea ce alimentează acest cerc vicios.
Cercetătorii subliniază faptul că un consum excesiv de cafea duce la deshidratare și asta deoarece de la cinci-șapte cești se manifestă efectele diuretice ale acestei băuturi.
Iar unele persoane au tendința de a înlocui apa cu cafea, iar asta poate duce la o serie de simptome care includ stări de oboseală, greață, vărsături, palpitații ale inimii și senzația de gură uscată. În acets caz este recomandat să bem apă și băuturi care să ne echilibreze nivelul de electroliți din organism.
Unii medici și chiar și experiența directă a unor dintre noi conduc la concluzia că prea multă cafea poate duce la probleme digestive sau la agravarea celor de care suferim deja .
Un alt aspect al consumului de cafea care nu trebuie ignorat este legat de efectele acesteia asupra oaselor, împiedicând o absorbție normală a mineralelor de către oase. În acest caz, medicii ne recomandă să controlăm cantitatea de cafea pe care o consumăm, dar și să consumăm alimente care ne aduc un aport crescut de calciu și alte minerale necesare dezvoltării și întăririi oaselor.
10 lucruri mai puțin știute și, totodată, interesante despre cafea
Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul uman dacă un dependent de cafea încetează subit să o mai consume
Femeile care beau o anumită cantitate de cafea pe zi ar putea avea mai puţină grăsime corporală
Cel mai consumat tip de cafea din lume, mai scump din cauza coronavirusului