Curiosity va parcurge aproximativ doi kilometri pe suprafața Aeolis Mons, cunoscut ca Muntele Sharp.
Curiosity se află pe Marte începând din anul 2012 și din momentul în care și-a început expediția din interiorul craterului Gale a oferit oamenilor de știință o cantitate impresionantă de date care să îi ajute să înțeleagă planeta roșie.
NASA a anunțat faptul că roverul va începe o nouă etapă a misiunii sale, urmând să urce pe Aeolis Mons. Oficialii agenției spațiale numesc această misiune „drumeția de vară” a roverului, notează Futurism.
Curiosity studiază acest munte începând cu anul 2014 în speranță că rocile acestuia vor putea oferi detalii despre posibilitatea vieții biologice în trecutul planetei Marte. Trebuie notat faptul că Aeolis Mons se află în interiorul craterului Gale, locul inițial de amartizare al roverului.
Oamenii de știință de la NASA explică faptul că acest munte este format din straturi de sedimente, iar în acestea s-ar putea afla o serie de indicii necesare.
Această nouă etapă a drumului pe care îl parcurge Curiosity îl va duce într-o regiune în care, după cum sugerează datele, de-a lungul timpului s-au format compuși pe bază de sulfați. Mare parte dintre acești sulfați se formează pe măsură ce apa se evaporeaza.
Înainte de a ajunge în această regiune, roverul va trebui să traverseze o regiune în care terenul este acoperit de nisip, asta pentru a evita riscul de a rămâne blocat în rocile marțiene. Cercetătorii explică faptul că această etapă va fi parcursă, în cea mai mare parte, în mod independent de către Curiosity.
Matt Gildner, șeful echipei de la JPL care controlează roverul explică: „Are capacitatea de a lua decizii simple pe parcurs pentru a evita rocile mari sau terenurile riscante. Se oprește dacă nu are suficiente informații pentru a se deplasa independent”.
NASA apelează la ajutorul internauților pentru „învăța” roverul Curiosity să se deplaseze pe Marte
Roverul Curiosity aflat pe Marte a trimis o fotografie cu Terra așa cum nu am mai văzut-o până acum
Echipa ”Curiosity” a NASA continuă explorarea planetei Marte, de acasă
Şapte descoperiri interesante făcute de Curiosity pe suprafaţa planetei Marte