Comisia Europeană a ajuns la acorduri cu grupurile farmaceutice Roche şi Merck KGaA pentru a putea garanta stocuri de tratamente experimentale anti-Covid-19, afirmă surse din cadrul Executivului Uniunii Europene, citate de agenţia de presă Reuters.
Acordurile se referă la medicamentul antiartrită RoActemra, produs de Roche, şi la medicamentul Rebif, contra sclerozei multiple, fabricat de Merck – ambele considerate ca potenţiale tratamente anti-Covid-19. Contractele prevăd asigurarea de stocuri pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Oficialii citaţi, care au preferat să menţină anonimatul, nu au dezvăluit termenii contractelor.
Unele ţări membre UE au cerut în mai să aibă posibilitatea achiziţionării celor două medicamente. Roche efectuează în prezent teste clinice pe 330 de pacienţi cu medicamentul Actemra, denumit RoActemra pe unele pieţe. În China, acest medicament a fost utilizat la pacienţi care au reacţii imune severe generate de infectarea cu noul coronavirus.
Medicamentul a fost testat şi în combinaţie cu antiviralul Remdesivir, produs de Gilead, singurul tratament autorizat până acum în spaţiul UE împotriva Covid-19.
Rebif a fost produs de firma biotehnologică elveţiană Serono, înainte de a fi cumpărată de Merck, potrivit Mediafax.
Comisia Europeană negociază şi cu firma americană Gilead pentru a obţine doze de Remdesivir pentru statele membre UE.
Statele Unite au cumpărat recent aproape întreaga rezervă globală de Remdesivir, unul dintre singurele două medicamente dovedite că ar funcţiona în tratarea COVID-19.
Medicament creat anterior împotriva Ebola, dar neaprobat spre utilizare, Remdesivir a demonstrat că reduce timpul de recuperare pentru pacienţi infectaţi cu COVID-19. Acesta este produs în exclusivitate de gigantul farmaceutic Gilead Sciences.
Administraţia Trump a anunţat că a cumpărat 500.000 de doze de Remdesivir. Acest nivel reprezintă întreaga producţie Gilead pentru luna iulie, precum şi 90% din producţia companiei pentru august şi septembrie.