Pandemia de coronavirus ne-a sporit atenția la trecerea timpului și la cât de subiectiv este acesta. Pentru unii oameni care se bucură de munca de acasă, zilele trec pe nesimțite. Însă, pentru oamenii disperați să călătorească sau să-i viziteze pe cei dragi, timpul pare că nu poate trece mai greu.
Potrivit oamenilor de știință, nu există un organ sau sistem în corpul nostru responsabil cu măsurarea timpului. De fapt, psihologii au identificat mulți factori care afectează percepția noastră a timpului, unii dintre aceștia explicând atenția noastră crescută față de timp anul acesta.
Valtteri Arstila, lector în filozofie la Universitatea Turku din Finlanda, a explicat faptul că această percepție apare din cauza amintirilor pe care le folosim pentru comparație.
Gândește-te la primele momente când ai primit vestea că vei lucra de acasă pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Cum a trecut acea perioadă? Încet sau rapid?
Majoritatea locuitorilor din New York, spre exemplu, au fost rugați să stea acasă undeva la începutul lunii martie, iar mulți americani au declarat că pentru ei luna aprilie a trecut rapid în ciuda zilelor repetitive.
Craig Callender, profesor în filozofie la Universitatea din California, a explicat că acest sentiment pe care îl împărtășim cu toții se bazează pe un eveniment din memoria pe termen lung.
Arstila a mai adăugat că suprimarea zilelor repetitive ar fi unul dintre motivele pentru care ne amintim că perioadele în care eram izolați în case treceau rapid. Același efect explică de ce pensionarii, care deseori au o rutină, spun că timpul curge mai rapid.
De asemenea, emoțiile pot influența percepția timpului.
„Trecerea timpului are legătură cel mai mult cu starea de spirit a oamenilor. Dacă ești în toane bune, timpul pare că zboară, însă dacă ești trist și te simți singuri, atunci timpul cu siguranță pare că trece mai greu”, a mai spus Arstila.
O zi încărcată de obicei trece repede, însă pentru unii opusul este adevărat în 2020. Lucrătorii din prima linie, spre exemplu, știu că au un risc ridicat de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, anxietatea care rezultă le sporește atenția și încetinește percepția timpului.
Totuși, pentru alți oameni, timpul poate să zboare în timpul momentelor fericite, precum a convorbire cu cei dragi prin aplicații video sau o cină cu prietenii, potrivit Reuters.
Anul 2020 nu va fi uitat prea curând și va rămâne în memoria tuturor drept anul pandemiei, însă șansa că nu ne vom aminti exact firul evenimentelor este destul de ridicată.
Așadar, în timp ce te gândești la toate experiențele prin care treci anul acesta, nu uita și de iluzia timpului.
Omenirea doarme mai mult în timpul pandemiei, însă calitatea somnului a scăzut substanțial
Câte ore trebuie să dormi pe noapte pentru a nu avea probleme de memorie