Rețelele sociale pot fi un mediu periculos pentru persoanele care prezintă risc de sinucidere
Elementele dăunătoare pentru persoanele cu risc de sinucidere sunt predominante pe site-urile de socializare.
Un studiu recent care a analizat activitatea de pe o serie de rețele de socializare a ajuns la concluzia că acestea reprezintă un mediu periculos pentru persoanele cu risc de sinucidere. oamenii de știință au ajuns la concluzia că postările care pot periculoase sunt mult mai dese în comparație cu cele care ar putea ameliora acest risc, notează Medicalxpress.
Oamenii de știință au plecat de la statisticile care indică faptul că în SUA numărul cazurilor de suicid se află în creștere, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Deși momentan experții din domeniu nu au reușit să identifice cauza sau mai bine spus cauzele acestei creșterii, cercetătorii explică faptul că există o serie de pași care pot ajuta la ameliorarea situației celor care prezintă un astfel de risc.
Odată cu creșterea ratei suicidurilor unii cercetători au sugerat faptul că rețelele sociale ar putea juca un rol în acest fenomen. Oamenii de știință explică faptul că aceste site-uri oferă o față „romantică” suicidului și chiar oferă detalii legate de modul în care tentativele de luare a propriei vieți pot fi duse la capăt.
Rețele sociale și suicidul
În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au identificat 664 știri despre suicid care au fost postate pe rețelele sociale între 20 octombrie și 19 noiembrie 2018. Analiza acestor știri a relevat faptul că 60% dintre acestea nu prezentau informații relevante pentru prevenția unor astfel de acte.
Mai mult de 50% dintre articole prezentau detalii care sunt periculoase pentru persoanele care prezintă un risc de sinucidere, printre acestea incluzându-se referiri explicite la act în titlurile articolelor, dar și detalii despre cum acele acte au fost duse la îndeplinire.
Studiul Adherence to suicide reporting guidelines by news shared on a social networking platform a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Citește și:
Nu există o legătură între avort şi suicid – concluzia unui studiu desfăşurat timp de 17 ani
Riscul de sinucidere al unei persoane poate să fie aproximat cu ajutorul dosarelor medicale
Un serial Netflix, asociat cu risc de sinucidere în rândul adolescenţilor
Risc mai ridicat de depresie şi sinucidere din cauza expunerii la aerul poluat