Depunerile de proteine anormale în intestine sunt legate de apariția simptomelor specifice Alzheimerului în cazul șoarecilor.
Un studiu recent a adus dovezi care indică faptul că masele de proteine anormale care se formează în intestine contribuie la dezvoltarea Alzheimerului în cazul șoarecilor. Cercetătorii sunt de părere că aceste rezultate ar trebui să ducă la o schimbare a modului în care această boală este tratată astfel încât să includă aceste proteine, notează Medicalxpress.
Dat fiind faptul că aceste proteine au fost identificate în intestine, cercetătorii au ajuns la concluzia că evoluția maladiilor care duc la deteriorarea funcțiilor cognitive, printre care se numără și Alzheimer, sunt influențate de către condițiile de mediu.
Oamenii de știință au injectat o serie de beta amilioide, aceste proteine ajungând în intestine, dar și în sistemul. Pornind de la aceste observații cercetătorii au ajuns la concluzia în cazul în care aceste proteine se pot „infiltra” în țesuturile cerebrale din exterior atunci evoluția maladiei ar putea fi încetinită sau chiar oprită.
Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong care au desfăurat acest experiement au observta că beta amiloidele injectate au ajuns în sistemul nervos al șoarecilor, mai exact în zona hipocampului. Această regiune cerebrală este cea care în cazul oamenilor controlează formarea și redarea amintirilor. În cazul șoarecilor, observațiile au indicat o serie de deteriorări ale funcțiilor cerebrale.
„Acest concept este similar cu transportul de proteine anormale din intestin, cum ar fi cei responsabili de boala vaca nebună. Dacă acesta este cazul, un proces similar poate începe la oameni cu mulți ani înaintea manifestărilor caracteristicilor clasice ale Alzheimerului, inclusiv pierderea de memorie. Asta înseamnă că strategiile de prevenire ar trebui să înceapă și mai devreme”, concluzionează dr. John A Rudd, autor principal al studiului.
Studiul Intra-gastrointestinal amyloid-beta1-42 oligomers perturb enteric function and induce Alzheimer’s disease pathology a fost publicat în The Journal of Physiology.
Cocktailul de antioxidanți care poate preveni sau chiar inversa efectele bolii Alzheimer
Primele simptome ale Alzheimerului sunt cauzate de o genă identificată recent
Virusul herpes poate declanșa boala Alzheimer. Ce demonstrează un studiu recent