Trei noi alerte pentru măști neconforme au apărut în Sistemul de alertă rapidă, totalul urcând la 56 de dispozitive, anunță InfoCons.
Prima alertă a fost transmisă în data de 28 aprilie 2020 pentru 4 tipuri de măști, cea de-a doua alertă a fost transmisă în data de 9 mai 2020 pentru alte 7 noi tipuri de măști, cea de-a treia alerta in data de 22 mai 2020 pentru alte 6 noi tipuri de masti, cea de-a patra alerta in data de 29 mai 2020 pentru alte 15 tipuri de masti, cea de-a cincea alerta in data de 05 iunie 2020 pentru alte 7 tipuri de masti, cea de-a sasea alerta transmisa in data de 19 iunie 2020 pentru alte 2 tipuri de masti si cea de-a saptea alerta emisa in data de 26 iunie 2020 .
Numărul măștilor de protecție neconforme ajunge la 56.
Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.
Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 91 %).În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție, potrivit Mediafax.
Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Importator): Marcarea produsului cu avertismente corespunzătoare privind riscurile
Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 94 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la față.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.
Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Importator): Marcarea produsului cu avertismente corespunzătoare privind riscurile
Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant.Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele privind sănătatea și siguranța și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.
Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Importator): Import respins la frontieră