Un nivel scăzut de cortizol poate declanșa un răspuns inflamator cronic
Procesul de îmbătrânire prin care trecem este rezultatul unei interacțiuni complexe între numeroși factori și în centrul căruia se află sistemul imunitar.
Odată ce înaintăm în vârstă, la fel se întâmplă si cu mecanismul nostru de apărare împotriva patogenilor pe care îl formăm de-a lungul vieții ajunge să se deterioreze la rândul său. În contrast, sistemul imunitar înnăscut, nespecific devine hiperactiv, iar asta duce la inflamații cronice, notează Medicalxpress.
Un pericol continuu
O stare perpetuă de inflamație reprezintă un pericol pentur sănătatea noastră, iar asta duce , în cazul pacienților bătrâni, la o mai mare rată a îmbolnăvirilor de ateroscleroză sau artrită. Alexandra K. Kiemer, profesoară de Biologie Farmaceutică a Universității Saarland, Germania, explică faptul că cercetătorii au stabilit de multă vreme că inflamația și îmbătrânirea sunt interconectate.
Pentur cercetători reprezenta însă o necunoscută factorul declanșator al acestor procese. Un studiu recent sugerează că inflamațiile sunt declanșate de scăderea cantității de cortizol produse de corpurile noastre pe măsură de înaintăm în vârstă.
„Nivelul seric al cortizolului din organism este mai mic la vârstnici. Mai mult decât atât, macrofagele, un tip important de celule imune, pot converti cortizonul inactiv în cortizol activ, dar această abilitate scade odată cu creșterea vârstei. Ceea ce observăm este ceea ce am putea numi îmbătrânirea macrofagelor sau perturbările induse de vârstă a funcțiilor macrofage”, explică dr. Jessica Hoppstädter.
Analizele efectuate de către cercetători au indicat faptul că o proteină numită GILZ joacă un rol important în perturbarea funcțiilor macrofagelor. Datele colectate în acest studiu sugerează și faptul că un nivel scăzut de cortizol controlează într-o oarecare producerea acestei proteine.
„Toate aceste analize sunt încă foarte mult în domeniul cercetării de bază. Proteina GILZ operează în cadrul unei rețele extinse de interrelații biochimice complexe și poate avea atât efecte benefice, cât și dăunătoare. Mai avem mult de muncă înainte de a avea un medicament eficient din punct de vedere medical”, concluzionează dr. Kiemer.
Studiul a fost publicat în Aging Cell.
Citește și:
S-a demonstrat: Care este cea mai bună metodă de încetinire a procesului de îmbătrânire
Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat. Cu cât îi depăşesc vârstnicii pe cei tineri
Care sunt alimentele care accelerează procesul de îmbătrânire şi cu ce se pot înlocui