Un studiu arată că vederea ar putea fi îmbunătățită dacă ne uităm direct la o lumină roșie
Privitul doar câteva minute într-o lumină roșie ar putea avea un efect dramatic pentru prevenirea pierderii vederii pe măsură ce îmbătrânim, potrivit unui nou studiu publicat în The Journals of Gerontology.
Dacă rezultatele studiului vor fi replicate de alți cercetători și aprobate de către autorități, tehnica ar putea fi începutul unei noi ere în care milioane de oameni vor avea acces la terapii simple care pot fi aplicate la domiciliu.
Astfel, oamenii ar primi un strat protector împotriva procesului natural de îmbătrânire care ne fură sensibilitatea ochilor la lumină și abilitatea de a distinge culori.
„Nu trebuie să o folosești pentru mult timp ca să obții un rezultat promițător”, a spus autorul principal al lucrării, Glen Jeffery, profesor de neuroștiință la University College London.
Cum funcționează metoda cu lumină roșie testată de oamenii de știință
Metoda funcționează pentru că lumina stimulează sănătatea mitocondriilor, organite celulare care sunt precum niște baterii pentru celulele noastre.
Mitocondriile sunt implicate într-o varietate de boli. Tocmai de aceea, astfel de studii ar putea ajuta la descoperirea unor noi tratamente pentru boli precum Parkinson sau diabet.
Studiul a fost unul mic pentru a testa mai întâi teoria. Oamenii de știință au recrutat 12 bărbați și 12 femei, cu vârste cuprinse între 28 și 72 de ani. Fiecare participant a primit o mică lanternă de mână care emite o lumină roșie cu o frecvență de 670 nanometri. Ochiul uman poate percepe o astfel de lungime de undă, însă orice depășește 750 nanometri are tendința să devină invizibil pentru ochi.
Subiecții s-au uitat în fiecare zi timp de trei minute în lumina roșie, pentru o perioadă de două săptămâni. La sfârșit, abilitatea tuturor participanților de a vedea culori (sensibilitatea la contrast) s-a îmbunătățit cu 14%, informează CNN.
Grupa de vârsta care a înregistrat cele mai bune rezultate
Totuși, cea mai semnificativă îmbunătățire a fost observată la participanții cu vârsta peste 40 de ani. Pentru acele grupe de vârstă, sensibilitatea la contrast a crescut cu 20% de-a lungul perioadei de studiu.
Adulții cu vârsta de peste 40 de ani sunt în grupa de risc pentru boli ale ochilor precum cataractă, retinopatia diabetică, glaucoma sau alte boli asociate degenerescenței maculare.
Cu toate acestea, alte studii de lungă durată ar trebui să obțină rezultate similare pentru ca o astfel de terapie să fie aprobată de către autorități.
Vă mai recomandăm să citiți și:
S-a demonstrat: Care este cea mai bună metodă de încetinire a procesului de îmbătrânire
Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire