Creștere bruscă a radioactivității deasupra Europei. Ce suspectează agențiile de monitorizare
Nivelurile de radioactivitate au crescut considerabil în atmosfera deasupra Europei de Nord. Acest lucru ar putea indica un incident la o centrală nucleară din vestul Rusiei, potrivit unei agenții medicale din Țările de Jos care a analizat datele. Creșterea în radioactivitate sugerează că un element de combustibil nuclear a fost avariat, a relatat Associated Press.
Cu toate acestea, operatorul rus Rosenergoatom a negat orice incidente la unitățile din Kola și Leningrad, cele două centrale nucleare care funcționează în regiune, potrivit TASS, agenția de știri a Rusiei.
Mai multe organizații scandinave au detectat niveluri crescute de radioizotopi (sau izotopi radioactivi). Radioizotopii sunt atomi cu un nucleu instabil. Energia în exces din interiorul nucleului este eliberată atunci când radioizotopul se transformă spontan (se dezintegrează).
O creștere bruscă a radioactivității a fost detectată deasupra Europei
În mod special, concentrațiile de radioizotopi cesium-134, cesium-137 și ruthenium-103 au crescut deasupra unor zone din Finlanda, sudul Scandinaviei și Arctica, a scris pe rețeaua de micro-blogging Twitter Lassina Zerbo, secretarul executiv al Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO). Deși substanțele nu sunt periculoase pentru oameni, acestea sunt produse secundare ale fisiunii nucleare, a mai transmis Zerbo.
„Radioizotopii sunt artificiali, adică sunt produși de om. Compoziția nuclizilor ar sugera că un element de combustibil nuclear a fost avariat într-o centrală nucleară”, a adăugat un oficial din Institutul Național pentru Sănătatea Publică și Mediu din Țările de Jos. Instituția a analizat datele privind izotopii.
Însă, agențiile de monitorizare nu au reușit să identifice o sursă anume pentru că au fost făcute prea puține măsurători.
Cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii
Creșterea bruscă în radioactivitate amintește de evenimentele care au urmat după accidentul nuclear de la Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii. În decurs de câteva zile de la producerea dezastrului din 1986, o centrală nucleară din Suedia a detectat niveluri crescute de radioactivitate, potrivit Live Science.
În urmă cu câțiva ani, un alt nor radioactiv misterios care a trecut deasupra Europei a fost asociat cu Rusia. În 2017, un nor care conținea de 1.000 de ori mai mult ruthenium-106 decât limitele admise a fost observat deasupra Europei. Autoritățile ruse au negat orice implicare. Totuși, o centrală nucleară din Rusia a fost intens suspectată, potrivit unui studiu din 2019.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Valeri Kodemciuk. Istoria bărbatului rămas îngropat sub reactorul 4 de la Cernobîl
Miturile şi adevărurile din serialul Cernobîl. Ce s-ar fi întâmplat în cazul unei a doua explozii
Cernobîl şi Fukushima. Care dintre ele a fost cel mai mare dezastru nuclear?