Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi pe plan mondial.
Fie că o bem de dimineață pentru a avea o zi bună, fie că o bem în timpul zilei pentru a avea mai multă energie, un lucru este clar, cafeaua reprezintă o parte importantă a vieții noastre. După cum arată unele studii, cafeaua nu este doar o băutură populară ci și un factor care poate contribui la o stare de sănătate mai bună.
Cafeaua are o istorie interesantă, reușind de-a lungul timpului să pătrundă în majoritatea spațiilor geografice din lume, în unele ajungând chiar un element important al culturilor locale. Agiboo a creat o listă cu cele mai interesante, dar probabil, mai puțin știute lucruri despre cafea.
Statisticile arată faptul că cafeaua este extrem de importantă din punct de vedere economic, fiind cel de-al doilea cel mai tranzacționat bun din lume.
Cu o valoare globală de peste 100 de miliarde de dolari cafeaua este întrecută doar de țiței.De asemenea trebuie să luăm în calcul și faptul că în anumite zone de pe glob producerea boabelor reprezintă activitatea economică principală pentru multe comunități.
Legendele spun faptul că în jurul anului 1500 un păstor etiopian a descoperit cafeaua după ce a văzut că caprele sale erau mai energice după ce mâncau anumite fructe.
Păstorul și-a împărtășit descoperirile cu călugării locali, aceștia ajungând la concluzia că ar putea face o băutură din respectivele fructe care ar putea să le permită să stea toată noapte să se roage, fără a mai avea nevoie de somn.
Brazilia nu și-a permis finanțarea reprezentanților săi la Jocurile Olimpice din 1932, de la Los Angeles, astfel că autoritățile au decis ca atleții să fie îmbarcați într-un vas care transporta boabe de cafea. Astfel, sportivii au avut transportul și finanțarea asigurată.
În ciuda eforturilor făcute de către sportivi și de autorități, la acele jocuri, Brazilia nu a câștigat nicio medalie.
Legenda spune că Ludwig van Beethoven iubea cafeaua, la fel ca mulți dintre noi, dar și că avea o rețetă strictă pentru aceasta. Mai exact, compozitorul numără exact 60 de boabe înainte de a-și măcina și fierbe băutura favorită
Experții ne explică faptul că boabele din care este făcută băutura noastră favorită vin în două varietăți: Coffea arabica și Coffea robusta.
După cum spune numele, C. arabica a fost cultivată în Peninsula Arabică. Totuși, după cum explică experții, diferențele dintre cele două soiuri sunt date de către complexitatea aromelor și cantitatea de cafeină.
Datele Asociației Internaționale a Cafelei indică faptul că Europa este cel mai mare consumator de cafea din lume. Importurile de cafea realizate de statele de pe continentul nostru reușesc să le depășească pe cele ale Statelor Unite ale Americii.
Trebuie notat faptul că Brazilia este cel mai mare producător și exportator de boabe de cafea.
„Kopi Luwak” este cel mai scump sortiment de cafea din lume și poate ajunge la prețul de 350 de euro pe kilogram.
Acest sortiment provine din Indonezia și este realizat prin digerarea boabelor de cafea de către pisici.
Studiile arată că ne putem ține cafeaua caldă cu 20% mai mult față de cafeaua obișnuită dacă folosim frișca.
Aparent, în culturile arabe cafeaua poate reprezenta un motiv de divorț. Mai exact, femeilor pot divorța dacă soțul lor nu le apreciază cafeaua.
Acest cuvânt vine din italiană și poate fi tradus aproximativ ca „forțat”. Deși în română termenul poate părere bizar, dacă ne uităm la modul în care care această varietate de cafea este produsă lucrurile se schimbă.
Pentru a face un espresso este nevoie ca presiunea apei fierbinți să o facă să treacă printr-un strat de cafea măcinată.
Băutura diavolului. 8 lucruri interesante despre cafea
Femeile care beau o anumită cantitate de cafea pe zi ar putea avea mai puţină grăsime corporală
10 reţete ciudate de cafea pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viaţă