Filmată în urmă cu mai bine de un secol, o scenă care îl arată pe „Buffalo Bill” în timp ce desfășoară un interviu cu un lider al tribului Oglala Lakota arată de parcă a fost înregistrată cu doar o zi în urmă.
Această secvență veche de film a fost recent refăcută cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), iar rezultatul arată ca o înregistrare video de înaltă definiție (HD). Omul din spatele acestei transformări este Matt Loughrey, un artist digital care restaurează fotografii istorice.
Deși este încă în alb-negru, filmarea refăcută nu mai pare de parcă tremură și nu mai este grăbită, cum au obiceiul filmele mute să fie. Mișcarea din filmele foarte vechi pare nefiresc de rapidă. Acest lucru se datorează camerelor de filmat de la acea vreme care capturau mai puține cadre pe secundă (fps) față de camerele de filmat din zilele noastre.
Matt Loughrey restaurează filmările vechi cu ajutorul inteligenței artificiale. Artistul recreează informațiile vizuale absente dintre cadrele originale ale acestor tipuri de filme. Filmările restaurate de Loughrey arată tulburător de modern, deși au fost făcute în urmă cu mai bine de 100 de ani.
Pentru a obține acest efect „modern” în clipul video cu „Buffalo Bill” și alte filme mai vechi, artistul a conceput un algoritm care generează noi cadre între cele originale ale filmului. Totuși, metoda este diferită de „motion-compensated frame interpolation” (MCFI), o altă tehnică de procesare video. MCFI doar dublează și unește cadrele deja existente.
„Ceea ce obții în final este, într-un fel, o iluzie optică, pentru că multe dintre aceste cadre nu au existat niciodată”, a explicat Loughrey, potrivit Live Science.
Algoritmul a procesat un minut din filmarea cu „Buffalo Bill” în aproape 40 de ore, generând mii de noi cadre. În varianta finală, filmarea rulează cu aproape 60 fps, iar oamenii par să se miște în timp real. Mișcarea nu mai este cea accelerată și sacadată din filmarea originală.
Filmările refăcute de Loughrey pot fi văzute pe contul său de Instagram.
„Este ca o versiune a călătoriei în timp. Se întâmplau atât de multe lucruri. Însă, nu le putem vedea cu doar 16 cadre pe secundă”, a mai adăugat Loughrey.
Un algoritm permite obținerea unui portret pornind de la imagine pixelată
NASA apelează la ajutorul internauților pentru „învăța” roverul Curiosity să se deplaseze pe Marte
Un algoritm de inteligenţă artificială identifică tumorile cerebrale cu precizia unui specialist