Oase de balenă din perioada medievală descoperite în Scoția
Arheologii sunt de părere că aceste oase au aproximativ 800 de ani.
Arheologii scoțieni au anunțat descoperirea a două oase de balenă în orașul Leigh și, deși nu au reușit încă să le dateze cu ajutorul carbonului-14, aceștia sunt de părere că au o vechime de opt secole. Dacă e adevărat, oasele s-ar putea afla în Leith încă de la fondarea acestei așezări, notează The History Blog.
Analizele preliminare sugerează faptul că arheologii au reușit să recupereze un radius și o ulnă, două oase pereche, aflate în aripa stângă a unui cașalot adult.
Leith, port al orașului Edinburgh
Istoricii explică faptul că orașul Leith a fost fondat în secolul al XII-lea și a servit ca port al Edinburghului de atunci. Relatările istorice indică faptul că acest port a avut două industrii importante de-a lungul timpului: construirea navelor și vânătoarea de balene. Această ultimă practică a fost activă până în anii 1960, atunci când navele erau nevoite să se deplaseze către poli din cauza reducerii populației de balene.
Descoperirea acestor oase s-a făcut în timpul excavațiilor arheologice preventive care au avut loc înainte de construirea unor șine pentru tramvaie. Săpăturile au dus la descoperirea unui grămezi de oase sub zidul unui cimitir care a fost construit în 1790 și care urmează să fie excavat în decursul acestui an.
„Munca noastră de a excava zona ca parte a lucrărilor pregătitoare pentru proiectul de tramvai spre Newhaven a oferit o imagine cu adevărat interesantă asupra trecutului zonei din ultimii trei-patru sute de ani și ne străduim să conservăm asta”, explică John Lawson, arheolog al municipalității.
Acesta mai adaugă: „Descoperiri precum oasele de balenă sunt deosebit de fascinante și captivante. Aceste oase oferă o imagine rară și, de asemenea, o legătură fizică cu trecutul vânătorii de balene din Leith, una dintre industriile sale maritime mai puțin cunoscute și una care în secolul XX a ajuns până în Antarctica. Având în vedere circumstanțele modului în care au fost găsite, este posibil ca acestea să dateze din perioada medievală”.
Citește și:
10 lucruri interesante pe care sigur nu le ştiai despre balene
Balenele albastre pot avea un minim de două bătăi de inimă pe minut