Barem română Bacalaureat 2020. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele

22 06. 2020, 14:40

Baremul la română la Bacalaureat 2020 a fost publicat de Ministerul Educației pe edu.ro.

Absolvenții clasei a XII-a care au susținut astăzi proba la Limba și literatura română, în cadrul examenului de Bacalaureat 2020, au avut de rezolvat trei subiecte.

Primele două subiecte au fost aceleași pentru toate filierele (teoretic, tehnologic și vocațional).

Baremul la Română (pagina 1), profilul Real

Primul subiect a constat în rezolvarea mai multor cerințe pornind de la un text din „Amintiri despre George Călinescu”, de Mircea Bandu.

Baremul la Română (pagina 2), profilul Real

Subiectul al II-lea a fost un text din „Arhanghelii”, de Ion Agârbiceanu, unde candidații au avut de prezentat perspectiva narativă în minimum 50 de cuvinte.

Baremul la Română (pagina 1), profilul Umanist

La subiectul III, candidații de la filiera teoretică (profilul real), filiera tehnologică și filiera vocațională (toate profilurile, cu excepția celui pedagogic) au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei comedii studiate.

Baremul la Română (pagina 2), profilul Umanist

Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul umanist (filiera teoretică) și profilul pedagogic (filiera vocațională) au avut de realizat un eseu în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Bacalaureat 2020. Baremul la Limba și literatura română

Din baremul publicat de Ministerul Educației pe edu.ro, candidații care au susținut astăzi prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2020 pot afla dacă în rezolvarea subiectelor au punctat elementele cerute.

Subiectele la română (real, tehniologic), în format pdf

Baremul la română_(real, tehnologic), în format pdf

Subiectele la română (profilul umanist), în format pdf

Baremul la română (profilul umanist), în format pdf

Pentru a promova Bacalaureatul, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele trei condiții:

  • să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise.

La examenul de Bacalaureat 2020 s-au înscris peste 155.500 candidați, dintre care aproximativ 123.800 candidați din promoția curentă, respectiv 31.800 candidați din promoțiile anterioare.

Calendar Bacalaureat 2020, iunie

Examenul de Bacalaureat 2020 este organizat în 1.095 centre de examen în condiții extrem de stricte având în vedere normele de combaterea a coronavirusului.

  • 22 iunie 2020 – Limba și literatura română
  • 23 iunie 2020 -Limba și literatura maternă
  • 24 iunie 2020 – Proba obligatorie a profilului (Matematică – pentru real din filiera teoretică, filiera tehnologică, profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională; Istorie – pentru uman din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus)
  • 25 iunie 2020 – Proba la alegere a profilului și a specializării
  • 30 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) pe bacalaureat.edu.ro
  • 30 iunie – 1 iulie 2020 – Depunerea contestațiilor
  • 1 – 4 iulie 2020 – Rezolvarea contestațiilor
  • 5 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor finale

După proba de astăzi, la Limba și literatura română, absolvenții de clasa a XII-a din minorități vor susține mâine, 23 iunie 2020, proba scrisă de Limba și literatura maternă la Bacalaureat 2020.