Home » D:News » Bacalaureat 2020. Ce subiecte au picat la Limba și literatura română

Bacalaureat 2020. Ce subiecte au picat la Limba și literatura română

Bacalaureat 2020. Ce subiecte au picat la Limba și literatura română
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 22.06.2020

Absolvenții de clasa a XII-a rezolvă acum subiectele la Limba și literatura română la examenul de Bacalaureat 2020.

Examenul de Bacalaureat 2020 a început astăzi, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

La profilul umanist (filiera teoretică) și profilul pedagogic (filiera vocațională), absolvenții de clasa a XII-a au primit aceleași subiecte precum cei de la real. Singura diferență o reprezintă subiectul al III-lea,  unde trebuie să redacteze un eseu în minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

La filiera teoretică (profilul real), filiera tehnologică și filiera vocațională (toate profilurile, cu excepția celui pedagogic), elevii au primit la primul subiect un text din „Amintiri despre George Călinescu”, de Mircea Bandu, cu mai multe cerințe.

subiecte romana
Subiectele la Română (Real) la Bacalaureat 2020

Subiectul al II-lea conține un text din „Arhanghelii”, de Ion Agârbiceanu, unde elevii trebuie să prezinte perspectiva narativă în minimum 50 de cuvinte.

Subiectele la Română (Real), pagina 2, la Bacalaureat 2020

La subiectul III, candidații trebuie să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei comedii studiate.

Peste 155.000 de absolvenți ai clasei a XII-a, dintre care 17.000 din Capitală, susțin astăzi prima probă.

Accesul în sălile de examen s-a făcut până la ora 8:30 în condiții stricte, candidații au trecut printr-un control epidemiologic în care li s-a luat temperatura, ca măsură de răspândire a coronavirusului.

Sălile de examen au fost dezinfectate anterior, iar așezarea în bănci a candidaților s-a făcut în așa fel încât să existe o distanță minimă de doi metri între aceștia.

Bacalaureat 2020. Subiectele la Limba și literatura română

Examenul a început la ora 9:00, iar candidații au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării, subiectele nu sunt din materia pentru semestrul al II-lea a clasei a XII-a, având în vedere că de la jumătatea lunii martie elevii au efectuat doar școală online, din cauza coronavirusului.

Mai jos vă prezentăm un model de subiecte la Limba și Literatura Română publicat pe edu.ro pentru Bacalaureat 2020:

Bacalaureat 2020. Model subiecte la Limba și literatura română

Elevii nu au avut voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, dar și cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc).

Bacalaureat 2020. Model subiecte la Limba și literatura română, pagina 2

„Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

Calendar Bacalaureat 2020 – sesiunea iunie

  • 22 iunie 2020 – Limba și literatura română
  • 23 iunie 2020 -Limba și literatura maternă
  • 24 iunie 2020 – Proba obligatorie a profilului (Matematică – pentru real din filiera teoretică, filiera tehnologică, profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională; Istorie – pentru uman din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus)
  • 25 iunie 2020 – Proba la alegere a profilului și a specializării
  • 30 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) pe bacalaureat.edu.ro
  • 30 iunie – 1 iulie 2020 – Depunerea contestațiilor
  • 1 – 4 iulie 2020 – Rezolvarea contestațiilor
  • 5 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor finale

Examenul de Bacalaureat 2020 este organizat în 1.095 centre de examen și la el s-au înscris aproximativ 155.500 candidați, dintre care aproximativ 123.800 candidați din promoția curentă, respectiv 31.800 candidați din promoțiile anterioare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase