Analiza șocantă a nivelului poluării aerului din lume arată că 9 din 10 oameni respiră aer contaminat

21 06. 2020, 09:00

This browser does not support the video element.

Aerul poluat este ucigașul silențios și perfid întâlnit în întreaga lume. Un nou studiu arată că 9 din 10 oameni respiră aer care conține niveluri ridicate de poluanți, iar consecințele sunt mult mai fatale decât cele provocate de războaie, violențe sau multe alte boli.

O nouă analiză asupra calității aerului la nivel global, între 2010 și 2016, a dezvăluit că peste jumătate din populația lumii a fost expusă la niveluri ridicate de particule fine, care pot ajunge în plămâni și chiar sânge, provocând nenumărate probleme medicale și de dezvoltare.

Totuși, această cumplită povară nu afectează în mod egal populația de pe glob. În timpul perioadei de studiu, oamenii de știință au descoperit că locuitorii din America de Nord și Europa au fost expuși la mai puțin aer poluat. În schimb, cei din Asia centrală și de sud-est au avut parte de cele mai ridicate concentrații de particule fine din aer.

Analiza șocantă a poluării aerului din lume

Chiar dacă în unele regiuni mai bine dezvoltate au fost făcute mici progrese, problema la scară largă abia dacă a fost abordată.

„Deși politicile pentru reducerea pe termen lung a poluării aerului s-au arătat eficiente în multe regiuni, în special în Europa și SUA, există încă regiuni care au niveluri periculoase de poluare a aerului, unele depășind de cinci ori limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății. În unele țări, poluarea aerului este în continuă creștere”, a spus Gavin Shaddick de la Universitatea Exeter.

„Problema nu este limitată doar la orașe. Nu avem nevoie de soluții doar pentru orașe. La nivel global, mulți oameni din zone rurale sunt expuși și ei la niveluri peste limitele admise”, au mai scris autorii studiului.

9 din 10 oameni de pe Pământ respiră aer contaminat

Încercările de a gestiona poluarea aerului nu ar trebui să se concentreze numai pe orașe, ci la nivelul întregii planete, notează Science Alert.

Până la urmă, poluarea aerului nu respectă granițele orașelor, statelor sau continentelor. Chiar și în țările foarte dezvoltate, aerul poluat poate fi răspândit și extrem de periculos, afectând în special comunitățile cu venituri scăzute, vârstnicii și copiii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Poluarea cu particule fine poate duce la o progresie mai rapidă a Alzheimerului

Efectele catastrofale ale poluării aerului au fost scoase la iveală: nu afectează numai sănătatea fizică

Un studiu a descoperit o legătură majoră între poluare şi problemele neuropsihiatrice