Întrebat de ce se redeschid bisericile și sălile de jocuri, nu și teatrele sau cinematografele, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, spune că nu puteau fi redeschise toate în același timp și că nu se poate spune că unele activități sunt mai importante decât altele.
„Așa cum am afirmat de nenumărate ori, în funcție de evoluția situației epidemiologice, unele activități vor putea fi reluate. Orice activitate care presupune un contact colectiv este o activitate cu risc, din punct de vedere al răspândirii infecțiilor cu coronavirus”, a declarat la RFI Ionel Dancă, întrebat care este rațiunea pentru care Guvernul redeschide bisericile, sălile de jocuri și cele de fitness, nu însă și teatrele sau cinematografele.
El a spus că orice activitate în care există această posibilitate a constituirii unor grupuri de oameni, a unor colectivități, există un risc.
„Din acest punct de vedere, aceste activități trebuie reluate în mod gradual. Nu se pot relua toate deodată. Aici nu este o chestiune de a alege între creșe, grădinițe, teatre sau restaurante, este o chestiune de cum etapizăm toate aceste activități, reluarea acestor activități, astfel încât să reușim să limităm cât mai mult riscul de răspândire a infecțiilor, dar orice reluare a activităților în colectivitate presupune un risc, de aceea este important ca reluarea acestor activități să se facă etapizat, gradual. Nu spunem că este o activitate mai importantă decât alta, ci pur și simplu este o chestiune de a nu relaxa brusc toate activitățile, pentru că atunci controlul răspândirii infecțiilor va fi foarte dificil”, a adăugat șeful Cancelariei premierului, potrivit Mediafax.
Întrebat de ce Executivul nu a ținut închise și bisericile și sălile de fitness, pe lângă teatre și cinematografe, el a apreciat că există un grad de suportabilitate al societății la aceste măsuri.
„Nu putem ignora aceste semnale din partea societății. Pe de altă parte, ca urmare a măsurilor de limitare a contactelor sociale, de păstrare a distanței, a obligativității a purtării măștii, situația epidemiologică ajunsese la un punct în care ne-a permis luarea unor astfel de decizii, dar suntem în continuare în stare de alertă, tocmai pentru a nu irosi tot ceea ce s-a realizat până în prezent”, a conchis Dancă.