Eclipsa parțială de Soare din România. La Bârlad va fi inaugurat cel mai mare telescop destinat publicului
O eclipsă parțială de Soare va avea loc în data de 21 iunie 2020. Cu acest prilej, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad anunță inaugurarea celui mai mare telescop destinat publicului pentru observaţii solare din România.
Inaugurarea oficială a telescopului Lunt, cu apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm, va avea loc cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din dimineaţa zilei de 21 iunie 2020.
„Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din România”, se arată într-un comunicat remis Descoperă de reprezentanții Observatorului.
Aceștia anunță că, odata cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele.
„Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare.
De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator”, mai precizează sursa citată.
De la ce oră poate fi urmărită eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020
Eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă şi din România.
La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei va fi de o oră. Va începe la 08:13, faza maximă va avea loc la 08:43, iar eclipsa se va sfârși la 09:14.
Cei care vor ajunge duminică dimineață la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad pot privi eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020 cu ajutorul telescopului Lunt . Achiziția acestui aparat s-a făcut cu sponsorizare din partea a două companii private din România.
Vă recomandăm să citiți și:
Calendar astronomic pentru 2020. Ce fenomene spectaculoase vor avea loc pe cer anul viitor
Planeta X duce la căutarea unei găuri negre în jurul Soarelui
Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf