Sterilizare și microcipare gratuită pentru 10.000 de câini și pisici fără pedigree din București
Un număr de 10.000 de câini și pisici fără pedigree, care au stăpân, vor fi microcipați și sterilizați gratuit, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
„Se aprobă implementarea programului privind microciparea, identificarea, înregistrarea în RECS și în baza de date a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și sterilizarea unui număr de maximum 5000 de câini și 5000 de pisici fără pedigree, cu deținător, aflați în proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliul sau reședința în Municipiul București”, conform proiectului aflat pe lista CGMB.
Prin program se subvenționează microciparea, identificarea, înregistrarea și sterilizarea unui număr de maximum trei animale de companie (câini și/sau pisici) pentru fiecare deținător, aflate în proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliul sau reședința în Municipiul București, în limita plafonului stabilit, „după principiul primul venit-primul servit”.
Sterilizare și microcipare gratuită pentru câinii și pisicile fără pedigree din Capitală
Consiliul General al Municipiului București a votat în unanimitate în luna aprilie a anului 2017 Strategia pentru protecția și bunăstarea animalelor, document strategic în care este menționată intenția actualei administrații a capitalei de a depune toate eforturile pentru a avea o capitală armonioasă din punct de vedere al relației om-animal, o capitală „pet-friendly”, o capitală care pune accentul pe viață, o capitală în care animalele beneficiază de protecție dar și de bunăstare. În acest sens, sursa existenței animalelor fără stăpân este dublă: abandonul si înmulțirea necontrolată a acestora, potrivit Mediafax.
Cine beneficiază de sterilizare și microcipare gratuită
„În privința abandonului de animale, acesta provine atât din iresponsabilitatea proprietarilor, cât și din înmulțirea animalelor pe care le au în posesie, întrucât acestea nu sunt sterilizate, deși obligativitate există. În pofida existenței obligativității legale de a steriliza câinii, prea mulți proprietari nu au făcut acest lucru, unul dintre motive fiind costul, dar și lipsa de comunicare și informare. Astfel, scopul acestui proiect de hotărâre este dublu: pe de-o parte acela de a permite sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor, dar și de a demara o campanie puternică de comunicare în sensul conștientizării populației cu privire atât la obligativitatea de a-și steriliza animalul de companie precum și la posibilitatea de a realiza acest lucru gratis”, potrivit Referatului de aprobare a proiectului.
Proiectul va fi dezbătut în ședința din 18 iunie.