Motivul pentru care supermarketurile din Beijing nu mai vând somon
Marile supermarketuri din Beijing, inclusiv Carrefour şi Wumart, au încetat să mai vândă somon sâmbătă, după ce noul coronavirusul a fost identificat pe un tocător folosit pentru a tăia peştele în piaţa en-gros Xinfadi din oraş, scrie Global Times.
Descoperirea a stârnit îngrijorări privind o posibilă contaminare a somonului şi s-a decis scoaterea de la comercializare deşi specialiştii spun că noul coronavirus nu poate fi transmis de peşte la oameni.
„Nu putem concluziona că somonul este sursa infecţiei doar pentru că noul coronavirus a fost detectat pe un tocător al unui furnizor. Gazdele cunoscute ale Covid-19 sunt mamifere. Este aproape imposibil ca un peşte să fie infectat”, a declarat Cheng Gong, virolog la Universitatea Tsinghua, pe site-ul CGTN, televiziunea oficială.
Potrivit experţilor chinezi, care încearcă să identifice sursa acestui nou lanţ de contaminare, tocator a fost mai degrabă atinsa de un purtător al virusului sau a fost în contact cu produsele contaminate.
China importă somon
China importă aproximativ 80.000 de tone de somon în fiecare an. Chile, Norvegia, Insulele Feroe, Australia, Canada sunt principalele ţări din care se importă, iar volumul importurilor de somon este în creştere de la an la an.
Somonul conţine cantităţi ample de acizi graşi omega-3 şi un antioxidant, astaxantin carotenoid, care au un rol important pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum să alegi somonul. Sfaturi de la specialişti
Veşti proaste pentru iubitorii de somon: preţul acestui peşte foarte sănătos va creşte în curând
De ce înoată somonul distanţe lungi pentru a depune icrele?
Frankensomonul – Primul peste modificat genetic este gata de consum