Compania aerospațială Astrobotic va lansa roverul VIPER în 2023.
În ultimii ani NASA a anunțat planuri ambițioase pentru viitor, acestea incluzând o nouă aselenizare și o prezență continuă pe Lună. Un pas important al acestor planuri este reprezentat de către roverul VIPER, care va avea misiunea de a căuta apă la polul sud al satelitului natural al Pământului.
NASA a anunțat recent că a selectat compania care ar trebuie să efectueze lansarea roverului în anul 2023, cu doar un înainte de misiunea Artemis care ar trebui să fie încununată de o nouă aselenizare. Acest contract a fost atribuit către Astrobotic, ca parte a programului selenar comercial, notează Space.
CEO-ul Astrobotic a declarat în timpul unei conferințe de presă: „Ziua de astăzi marchează un alt punct interesant al unei noi ere a științei, a explorării și comerțului pe Lună”. Acesta a a mai adăugat că misiunea de lansare a roverului VIPER va fi un eveniment istoric.
Lansarea roverului a fost estimată la 199,5 milioane de dolari, această sumă acoperind tate aspectele misiunii aferente. Urmează ca mai departe Astrobotic să contracteze serviciile unei alte companii spațiale care are la dispoziția sa rachitele necesare unei astfel de sarcini.
Astrobotic a primit, de asemenea, una dintre primele misiuni ale programului comercial selenar și ar urma să lanseze un rover mai mic decât VIPER: Peregrine, în 2021. Experții explică faptul că Viper va avea nevoie de un vehicul de transport mult mai mare și asta deoarece tot ansamblul său cântărește în jur de 450 de kilograme.
Thomas Zurbuchen, Administrator asociat al NASA a explicat în timpul unei conferințe de presă că roverul VIPER va avea sarcina de a identifica și cartografia resursele disponibile la polul sud al Lunii. Printre aceste resurse se numără și gheața, iar oficialul este de părere că descoperirile realizate de VIPER vor reprezenta un pas important al eforturile de explorare spațială, permițând misiuni către Marte sau mai departe.
Misiunea principală a roverului va fi reprezentată de identificarea gheții care se află sub suprafața selenară. În prezent, informațiile pe care oamenii de știință le au despre acest subiect provin de la Orbiterul de Recunoaștere Selenară, care se află în apropierea Lunii din 2009. Totuși, informațiile obținute de către acest instrument științific trebuie completate de către observații efectuate la fața locului.
„VIPER va fi primul robot care va atinge efectiv această gheață pe care am detectat-o în multe misiuni anterioare”, explică Daniel Andrews, managerul proiectului VIPER și director al Centrului de Cercetare Ames al NASA.
Oamenii de știință explică faptul că acest rover a fost proiectat și construit în așa fel încât să supraviețuiască în timpul nopților de la polul sud, care pot dura și două săptămâni. De asemenea, în premieră, VIPER va putea chiar să colecteze date în timpul nopții, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute.
Planuri de viitor. VIPER roverul care ar putea să caute apă pe Lună
NASA oferă primele detalii concrete despre misunea Artemis pe Lună