Motivul pentru care trei mari firme de cosmetice renunță la folosirea talcului în unele produse

13 06. 2020, 15:30
Pudra de talc / Credit foto: Shutterstock

Chanel, Revlon și L’Oreal, trei dintre cele mai mari mărci de produse cosmetice, renunță la utilizarea talcului în unele produse, pe fondul proceselor din SUA și creșterii îngrijorărilor consumatorilor, relatează Reuters.

Chanel a îndepărtat talcul dintr-o pudră de față și a renunțat la o pudră de corp pe bază de talc din cauza percepțiilor negative din jurul mineralului, arată documente consultate de Reuters.

Revlon a eliminat talcul din produsele sale de corp, iar L’Oreal explorează alternative pentru mineral, au declarat companiile.

Mișcările vin pe fondul unei reevaluări a talcului în produsele cosmetice de către consumatori, autoritățile de reglementare și producători. Talcul – care se găsește uneori în aceeași rocă ca azbestul, un cancerigen puternic – este utilizat în mii de produse cosmetice și de îngrijire personală.

Procese privind contaminarea cu azbest

Mii de procese, unele din 2013, au fost intentate liderului pieței de cosmentice pentru corp, Johnson & Johnson. Afirmațiile conform cărora contaminarea cu azbest a provocat cancer reclamanților au început în 2017. Alți producători de cosmetice pe bază de talc se confruntă la rândul lor cu procese, inclusiv Revlon, Chanel și Avon.

Investigațiile privind produsele din talc s-au intensificat după ce o anchetă Reuters din 2018 a raportat că J&J știa de zeci de ani că în produsele sale pe bază de talc se găsește azbest. Compania a contestat raportul Reuters și susține că produsele sale sunt sigure și nu conțin azbest.

J&J a anunțat luna trecută că va înceta vânzarea Baby Powder în Statele Unite și Canada, atribuind decizia scăderii vânzărilor și a publicității negative.

În martie, un reprezentant Chanel a dezvăluit într-o depoziție în instanță că în 2017 compania a încetat să facă o pudră de corp pe bază de talc, parfumată cu Chanel nr. 5, potrivit Mediafax. Mărturia a fost prezentată într-un proces din 2018 în care o femeie din California susține că s-a îmbolnăvit de mezoteliom din cauza pudrelor Chanel și J&J pe care le-a folosit zeci de ani.

Provoacă un cancer rar

Azbestul este singura cauză bine stabilită a mezoteliomului, un cancer rar și incurabil al mucoasei plămânilor și altor organe.

Și alte companii de îngrijire personală au încetat să mai vândă pulbere de talc. Beiersdorf din Germania a declarat că a trecut la amidon de porumb în pudra sa pentru bebeluși Nivea în 2018. Bausch Health a modificat formula pudrei sale în 2018 „pentru a menține produsul în linie cu tendințele pieței și preferințele clienților” și nu din cauza problemelor de siguranță, a spus o purtătoare de cuvânt.

Bausch, care a vândut ultima dată pulbere de talc în februarie 2019, face obiectul a 165 de procese.

Avon, care a refuzat să comenteze, a declarat într-un informare că 128 de procese privesc produselesale cu talc.

La nivel global, consumatorii sunt așteptați să achiziționeze 139.350 de tone de talc anul acesta, în scădere cu 0,6 la sută față de anul trecut, potrivit Euromonitor International.

Anul trecut, în cadrul unei analize a 52 de produse cosmetice care conțin talc, Administrația americană pentru produse alimentare și droguri a găsit azbest în nouă produse, inclusiv trei vândute de către retailerul Claire’s și un recipient de pudră pentru copii Johnson. Toate produsele au fost rechemate în mod voluntar.

O purtătoare de cuvânt a spus că Claire a încetat să mai utilizeze talc și a înlocuit-o cu mică în majoritatea produselor sale.

FDA analizează încă 50 de probe în acest an și are în vedere stabilirea unui standard de testare a azbestului.