Ce poți face atunci când masca de protecție se umezește din cauza căldurii excesive
Dacă te simți sufocat purtând masca de protecție împotriva coronavirusului, asta poate fi din cauza faptului că masca reține căldură în interior, spune medical Richard Wenzel, profesor în boli infecțioase de la Universitatea Virginia Commonwealth.
„O problemă cheie este că atunci când respirăm, ne răcorim, așa că purtatul măștii poate duce la o încălzire rapidă și o temperatură mai ridicată în căldura deja extremă a verii, în special dacă există și umiditate în aer”, explică Wenzel.
Cu alte cuvinte, dacă nu poți respira cu ușurință prin mască și dacă o porți afară, ai putea să te supraîncălzești.
Dacă simți că întâmpini probleme de respirație, ar trebui să îți scoți masca, să te așezi undeva la umbră și să bei apă. Însă, nu uita să păstrezi o distanță de cel puțin 2 metri față de persoanele din jurul tău, sugerează medicul.
În cazul care te simți amețit sau simți că inima îți bate mai rapid, trebuie să scoți imediat masca de protecție, să ieși din căldură și să ceri ajutorul unor cadre medicale. Acestea ar putea fi semnele epuizării din cauza căldurii excesive.
Evită căldura excesivă pe cât posibil
Dacă mai poți amâna ieșirea din casă până la un interval orar mai răcoros al zilei, ai face bine să aștepți. „Dacă trebuie să ieși din casă, ar trebui să eviți ieșirile la orele în care temperaturile sunt foarte ridicate”, adaugă un expert, citat de CNN.
În căldură și umiditate extremă, poate fi mai dificil să respiri prin mască. Experții sugerează să îți planifici ieșirile la primele ore ale dimineții sau seara târziu, înainte ca temperaturile să crească considerabil.
Alege o mască de protecție dintr-un material care respiră
Mare parte din problemele tale respiratorii s-ar putea datora materialului din care este confecționată masca de protecție. Măștile din bumbac sunt mai preferate datorită confortului și „respirabilității” lor. De asemenea, măștile de protecție cu exterior din bumbac și interior din flanelă ar putea fi o alegere mai potrivită pentru tine.
Masca ideală din pânză ar trebui să se potrivească „strâns însă confortabil” pe fața ta, iar tu ar trebui să o speli și să o usuci fără să i se altereze forma.
În plus, trebuie să te asiguri că porți masca de protecție în mod corect și că o folosești doar atunci când este absolut necesar. Totodată, o idee bună ar fi să ai mereu la tine o mască în plus astfel încât să o poți schimba pe cea care s-a umezit.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Masca de protecţie. Cum poți face să nu te afecteze și la ce îți mai poate fi utilă
Precizări despre masca de protecție: Cine nu are obligația să o poarte