Propriile noastre celule ne trădează. Creierul poate adăposti și mai târziu răspândi HIV în corp
Cercetătorii au aflat că astrocitele, celule ale creierului de mari dimensiuni, pot adăposti și apoi răspândi virusul HIV către celulele imune care se deplasează din creier în alte organe. Virusul s-a deplasat din creier pe această cale chiar și atunci când a fost atacat cu terapia antiretrovirală (cART), tratament standard pentru HIV.
„Studiul demonstrează rolul crucial al creierului drept un rezervor al virusului HIV care este capabil să reinfecteze organele periferice. Descoperirile sugerează că pentru a eradica HIV din corp, tratamentele trebuie să se concentreze pe rolul sistemului nervos central”, a afirmat Jeymohan Joseph, unul dintre finanțatorii studiului.
HIV atacă sistemul imunitar prin infectarea limfocitelor T helper (CD4+), un tip de celule cu rol esențial în uciderea patogenilor. Fără tratament, HIV poate distruge aceste celule, astfel diminuând abilitatea corpului de a produce o reacție imunitară. În cele din urmă, infecția rezultă în SIDA.
Cum ne trădează propriile noastre celule ale creierului
cART înlătură cu eficiență infecția HIV. Mai mult, terapia a ajutat mulți oameni infectați să trăiască vieți mai sănătoase și mai lungi. Însă unele studii arată că mulți pacienți care primesc medicamente antiretrovirale prezintă și semne de tulburări cognitive asociate infecției HIV, precum probleme de gândire sau memorie. Cercetătorii știu că HIV intră în creier în intervalul a opt zile de la infecție.
Creierul conține miliarde de astrocite, celule care îndeplinesc o gamă largă de sarcini, de la susținerea comunicării între celulele creierului până la menținerea barierei dintre sânge și creier. Pentru a înțelege dacă HIV se poate deplasa de la creier la organe periferice, Lena Al-Harthi și echipa sa de cercetători de la Universitatea Rush au transplantat astrocite umane infectate sau nu cu HIV în creierul unor șoareci cu imunodeficienţă, potrivit MedicalXpress.
Creierul poate adăposti, iar mai apoi răspândi virusul HIV în corp
Cercetătorii au descoperit că astrocitele infectate cu HIV și transplantate au putut să răspândească virusul la celulele CD4+ din creier. Acestea au migrat apoi în afara creierului până în restul corpului, răspândind infecția la organe periferice precum splina sau ganglionii limfatici. Oamenii de știință au mai descoperit că HIV a dispărut atunci când animalele au primit terapie cART. Însă, atunci când cART a fost întreruptă, virusul a fost depistat în splină astfel indicând reapariția infecției virale.
„Studiul nostru demonstrează că virusul HIV din creier nu este captiv în creier. Este capabil să se deplaseze în organele periferice și chiar o face. De asemenea, studiul arată rolul astrocitelor în susținerea răspândirii HIV în creier, chiar și cu terapie cART”, a spus dr. Al-Harthi.
Noile descoperiri au implicații majore pentru strategiile de tratament destinate pacienților infectați cu virusul HIV, a mai adăugat specialistul.
Vă mai recomandăm să citiți și:
A fost creată SIDA pentru depopularea planetei?
Cercetătorii au descoperit un nou tip de celule T care poate elimina mai multe tipuri de cancer
Cercetătorii s-au „jucat” cu celule umane și le-au oferit puteri de invizibilitate