Dublu transplant de plămâni pentru o tânără grav afectată de COVID-19. Este o premieră pentru SUA
O pacientă infectată cu COVID-19 a suferit un dublu transplant de plămâni, intervenția chirurgicală fiind o premieră în Statele Unite. Medicii au descoperit că infecția cu noul coronavirus i-a distrus complet plămânii.
Pacienta, care are în jur de 20 de ani, a fost internată timp de șase săptămâni la terapie intensivă în Spitalul Northwestern din Chicago după ce a dezvoltat simptome severe de COVID-19. Tânăra a fost conectată la un ventilator mecanic și un sistem de oxigenare extracorporală (ECMO) pentru ca inima și plămânii săi să poată funcționa în continuare.
Totuși, la începutul lunii iunie, plămânii au prezentat leziuni ireversibile, așa că tânăra a fost pusă pe lista de așteptare pentru un dublu transplant de plămâni. Astfel de intervenții chirurgicale au fost făcute pentru prima oară în anii 1960, dar nu s-au făcut la scară largă până în anii 1990, potrivit Harvard Medical School.
Dublu transplant de plămâni pentru o tânără infectată cu noul coronavirus
Înainte să primească aprobare pentru procedura medicală, pacienta a trebuit să testeze negativ la infecția cu noul coronavirus. Transplantul de plămâni nu este administrat de obicei oamenilor cu infecții active pentru că pacienții trebuie să urmeze un tratament cu medicamente imunosupresoare după operație.
Operația a durat 10 ore, câteva ore mai mult decât normal pentru că inflamația cauzată de COVID-19 a făcut ca plămânii să fie „complet lipiți” de țesutul din jurul lor, de inimă, de peretele toracic și de diafragmă.
Dublul transplant de plămâni la o pacientă COVID-19 a fost o premieră pentru SUA
„Un transplant de plămâni era singura sa șansă pentru supraviețuire. Vrem ca și alte centre de transplant să știe că procedura poate fi făcută în siguranță și la pacienții COVID-19. Astfel, le oferă celor în fază terminală o altă opțiune pentru supraviețuire”, a declarat unul dintre medici.
După un transplant de plămâni, între 85% și 90% dintre pacienți supraviețuiesc încă un an și pot funcția independent în viața zilnică, notează LiveScience.
„Cum a ajuns o femeie sănătoasă de vârsta ei în acest punct? Încă avem atât de multe de învățat despre COVID-19”, a mai adăugat dr. Rade Tomic, pneumolog la Spitalul Northwestern.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 a înregistrat rezultate bune în testele pe oameni
Primul transplant de inimă artificială, efectuat în premieră în Danemarca