NASA amână lansarea roverului Perseverance
Noua dată de lansare a fost stabilită pentru 20 iulie 2020.
Oficialii agenției spațiale au decis amânarea lansării roverului Perseverance cu trei zile, de pe data de 17 iulie pentru data de 20 iulie, explicând faptul că oamenii de știință au nevoie de „timp suplimentar pentru rezolvarea unor probleme legate de echipamentul de la sol, notează Space.
Tory Bruno, CEO-ul United Launch Alliance, compania care furnizează racheta Atlas V care va fi folosită pentru lansarea Roverului explică faptul că problema a vizat o macara defectuoasă. Acesta mai adaugă faptul că defecțiunile au fost rezolvate și că racheta este în siguranță.
Fereastra de lansare a roverului Perseverance
Deși această amânare de doar trei zile nu reprezintă o întârziere foarte mare, trebuie subliniat faptul că zborurile între Pământ și Marte sunt condiționate, în prezent, de ceea ce cercetătorii numesc „fereastră de lansare”. Mai exact, pentru a reduce timpul petrecut în spațiu și consumul de combustibil lansarea unei misiuni trebuie să se petreacă într-un anumit interval în care cele două planete se află la cea mai scurtă distanță.
Calculele cercetătorilor indică faptul că această fereastră de lansare va fi „deschisă” până în data de 11 august și se va redeschide după alte 26 de luni, în 2023.
Misiunea Mars 2020
Dacă zborul va avea loc așa cum a fost plănuit în data de 18 februarie 2021, roverul Perseverance ar trebui să aterizeze în craterul Jezero. Acolo își va începe misiunea de căutare a indiciilor existenței vieții extraterestre pe Marte.
Roverul Perseverance reprezintă elementul central al misiunii Mars 2020 și va fi echipat cu o varietate de instrumente pentru a obține date despre geologia planetei.
Oficialii NASA explică faptul că Perseverance reprezintă un avans tehnologic al agenției și că de reușita acestui ar putea depinde modul în care vor fi gândite următoarele proiecte. Mai exact, la bordul roverului se va afla un instrument care va putea produce oxigen din dioxidul de carbon aflat în atmosfera marțiană, acesta putând fi util unei viitoare misiuni cu echipaj uman.
O altă inovație a acestei misiuni este reprezentată de către mini-elicopterul Ingenuity, acesta fiind depozitat în interiorul roverului și va fi folosit de către cercetători pentru realizarea unor scurte zboruri de observație asupra peisajului. Dacă acesta va reuși să zboare prin atmosfera rarefiată de pe Marte atunci ideea va fi folosită și pentru alte misiuni.
Un alt obiectiv important al misiunii Mars 2020 este reprezentat de către colectarea unor mostre de roci care ar putea să fie transportate către Pământ. NASA și ESA lucrează deja la o serie de planuri prin care să poate transforma în realitate această idee.
Citește și:
NASA a stabilit numele oficial al roverului 2020: Perseverance
Roverul Perseverance al NASA a descoperit fosile în Australia
Roverul Mars 2020 pregăteşte terenul pentru oameni pe Planeta Roşie
Roverul Mars 2020 pregăteşte terenul pentru oameni pe Planeta Roşie