De ce ne este greu să pierdem ultimele kilograme înainte de a atinge ”greutatea perfectă”?
Pierderea în greutate este îngreunată de încetinirea metabolismului.
Pentru a atinge forma fizică dorită unii dintre noi decid să facă o serie de schimbări în viața lor: își schimbă dieta și încearcă să devină mai activi pentru a pierde din kilogramele care îi incomodează.
În mod comun este știut faptul că ultimele kilograme se dovedesc a fi mai „încăpățânate” fiind nevoie de un efort suplimentar pentru a avea talia dorită. Dar care sunt explicațiile științifice din spatele acestui mit?
Încetinirea metabolismului
Cercetătorii explică faptul că există două cauze principale care duc la o scădere a ritmului în care pierdem din greutate. Prima este reprezentată de către metabolismul nostru care încetinește datorită faptului că corpurile noastre au nevoie de mai puțină energie, calorii, pentru a se susține, notează Science Alert.
De exemplu, dacă luăm în calcul situația unui bărbat de 45 de ani care are o greutate de aproximativ 90 de kilograme și o înălțime de 175 de centimetri care vrea să piardă 15 kilograme acesta trebuie să ăși reducă aportul de calorii. Astfel, acesta trebuie să treacă de la o dietă cu 3.200 de kcal la o dietă cu 2,270 de kcal timp de șase luni.
În condițiile reducerii aprotului de calorii la doar 2.280 kcal acesta va pierde, în medie, 2,6 kilograme în primele cinci uni și 1,8 kilograme în ultima lună. Apoi va trebui să ăși mențină consumul de calorii la un nivel stabil pentru a putea menține o greutate de 75 de kilograme.
Creșterea apetitului împiedică pierderea kilogramelor incomode
Cea de-a doua cauză a dificultăților legate de pierderea în greutate au legătură cu creșterea apetitului. La baza acestui motiv se află leptina, acest hormon controlează apetitul în funcție de cantitatea de grăsime prezentă în corpul nostru.
Acest hormon controlează apetitul nostru și prin modul în care stomacul nostru „simte” că este gol sau aproape de a fi gol. Dacă nu ne controlăm impulsurile este foarte probabil să ajungem să consumăm mult mai mult față de cât am avea nevoie. În aceste condiții, dacă mâncăm mai mult decât am avea nevoie, corpurile noastre transformă hrana în grăsime, o sursă de energie pe care o poate utiliza ulterior.
Atunci când vrem să slăbim scopul nostru este să ne forțăm corpurile să consume o parte din grăsimea depozitată pentru a-și asigura funcționarea optimă. Din nefericire, atunci când reușim acest lucru stomacul timite către creier semnale care indică fatul că ar trebui să ne conservăm energia și să ne refacem depozitele de grăsime.
Citește și:
Dieta cu supe, o nouă metodă de slăbit
Doar pentru că ai slăbit nu înseamnă că ai devenit mai sănătos
Dieta în care slăbeşti peste noapte, inovaţia unui nutriţionist de la NASA (VIDEO)