Calitatea apelor pentru scăldat din Europa este în continuare ridicată. În România, 76% din apele de scăldat sunt „excelente”, arată rezultatele publicate de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană.
Conform unui comunicat al Comisiei Europene, calitatea apelor pentru scăldat din Europa este în continuare ridicată.
Aproape 85 % din zonele de scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit condițiile pentru a li se atribui cel mai înalt și mai exigent standard de calitate al Uniunii Europene- „excelent”.
Conform raportului, în România 76% din apele de scăldat sunt „excelente”.
„În general considerăm de la sine înțeles că apele în care ne scăldăm trebuie să fie curate, dar acest lucru este, de fapt, una dintre realizările colective europene. Este rezultatul unor eforturi susținute din partea multor persoane, de-a lungul multor ani. Raportul din acest an confirmă, încă o dată, faptul că cetățenii europeni se pot bucura în continuare în Europa de ape pentru scăldat care îndeplinesc standarde foarte înalte de calitate și că trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să fie valabil și în viitor”, declară Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.
La rândul său, Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, a spus că este esențială evaluarea periodică a calității apelor pentru scăldat „pentru a ne asigura că aceasta se menține la nivelul deja foarte ridicat înregistrat în toată Europa și că, acolo unde este necesar, luăm măsuri eficiente pentru a combate poluarea apelor. Este important să avem ape pentru scăldat mai curate nu doar pentru sănătatea și bunăstarea noastră, ci și pentru sănătatea mediului înconjurător”.
Potrivit notei de informare date publicității, aproape toate cele 22 295 de zone de scăldat monitorizate anul trecut în întreaga Europă (dintre care 21 981 erau în cele 28 de state membre ale UE de la acel moment, deci inclusiv în Regatul Unit) îndeplinesc sau îndeplineau cerințele minime de calitate.
Albania și Elveția au monitorizat și au raportat, la rândul lor, cu privire la calitatea apei din zonele de scăldat, datele pe care le-au transmis fiind incluse în evaluare, scrie Mediafax.
Rezultatele specifice au indicat doar ușoare scăderi ale calității apelor în zone din UE cu o calitate „excelentă” – cel mai înalt standard de calitate și „satisfăcătoare” – standardul minim prevăzut în Directiva UE privind apele de scăldat.
Ponderea zonelor de scăldat din Europa cu o calitate „excelentă” s-a menținut la 85 %, iar cea a zonelor cu o calitate cel puțin „satisfăcătoare” – la 95 %. În nota de informare s-a constatat, de asemenea, că în zonele de scăldat de pe coastă calitatea apei este mai bună decât cea din zonele interioare.
Din toate zonele monitorizate în Europa anul trecut, ponderea celor clasificate ca având o calitate „nesatisfăcătoare” a apelor a fost de 1,3 %. Această cifră nu a fluctuat mult din 2013, când cifra era de 2 %, reflectând îmbunătățirile pe termen lung ale calității apelor pentru scăldat din Europa.
Calitatea apelor pentru scăldat din Europa s-a îmbunătățit substanțial în ultimii 40 de ani, de când a fost adoptată Directiva UE privind apa pentru scăldat.