Oamenii de știință au descoperit o exoplanetă (sau planetă extrasolară) asemănătoare Pământului, care orbitează în jurul unei stele ce seamănă izbitor cu Soarele nostru. Cercetătorii au explicat că experiența a fost ca și cum s-ar fi uitat printr-o oglindă la Sistemul Solar.
Astronomii nu știu încă dacă exoplaneta, numită KOI-456.01, ar putea susține viața. Însă, exoplaneta pare un candidat promițător, potrivit unui comunicat de presă al Max Planck Society. Cercetătorii o consideră o „imagine în oglindă” a planetei noastre.
Exoplaneta este una dintre lumile care orbitează în jurul stelei Kepler-160, aflată la aproximativ 3.000 de ani-lumină depărtare de sistemul nostru solar. Spre deosebire de majoritatea stelelor care susțin exoplanete de dimensiunile Terrei, oamenii de știință au aflat că Kepler-160 emite lumină în spectrul vizibil în loc de raze infraroșii. Acest aspect este crucial pentru o planetă locuibilă.
Bineînțeles, multe alte aspecte sunt încă necunoscute, subliniază Futurism.
„Imaginea per ansamblu implică și o analiză privind calitățile stelei”, a declarat cercetătorul René Heller, de la Max Planck Society, organizație neguvernamentală non-profit din Germania.
Cercetătorii spun că exoplaneta se aseamănă cu Terra mai mult din punct de vedere al dimensiunii decât al potențialului de a fi locuibilă. Totuși, sistemul solar Kepler-160 pare izbitor de asemănător cu al nostru.
„KOI-456.01 este relativ imensă în comparație cu multe alte planete care sunt considerate posibil locuibile. Ceea ce o face atât de specială și familiară este combinația dintre mărimea sa și sistemul său solar”, a mai spus Heller.
Astronomii au confirmat existența unei exoplanete solide în cel mai apropiat sistem solar
O nouă planetă solidă, descoperită la 25.000 de ani-lumină
Coliziunea a două galaxii ar fi declanșat formarea sistemului nostru solar
A fost detectat cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar