Uniunea Europeană caută metode pentru combaterea conspirațiilor care leagă 5G şi coronavirusul
Ţările europene, care mizează pe 5G ca să le impulsioneze creşterea economică, caută metode de a combate teoriile conspiraţioniste care leagă tehnologia wireless de răspândirea noului coronavirus, teorie care a dus la incendierea câtorva stâlpi cu antene.
Ţările europene, care mizează pe 5G ca să le impulsioneze creşterea economică, vor să combată teoriile conspiraţioniste care leagă tehnologia wireless de răspândirea noului coronavirus, teorii care au dus la incendierea câtorva stâlpi cu antene.
Conform grupurilor de lobby europene ETNO şi GSMA, zvonurile false au dus la peste 140 de atacuri incendiare asupra stâlpilor de telefonie mobilă din 10 ţări europene şi la atacuri asupra personalului de întreţinere. În Marea Britanie au avut loc 87 de atacuri, în Olanda 30, dar au fost raportate cazuri şi în Franţa, Belgia, Italia şi Germania.
Uniunea Europeană caută metode pentru combaterea conspirațiilor
Conform unui document al Uniunii Europene, ţările membre şi-au exprimat îngrijorarea într-o videoconferinţă pe teme digitale, care a avut loc vineri.
Consiliul miniştrilor Uniunii Europene “a subliniat importanţa combaterii dezinformării cu privire la reţelele 5G, în special a zvonurilor care pretind că aceste reţele sunt periculoase pentru sănătate sau că au vreo legătură cu COVID-19”, se arată în document, potrivit Mediafax.
Teoriile conspiraționiste care leagă tehnologia 5G şi coronavirusul
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demontat aceste zvonuri, spunând că virusurile nu pot fi transportate de undele radio sau pe reţelele mobile şi că au fost raportate cazuri de COVID-19 şi în ţări care nu au reţele 5G. Comisia Europeană, executivul Uniunii Europene, a respins şi ea aceste zvonuri.
Uniunea Europeană speră ca tehnologia 5G să ajute la revenirea după pandemie şi să concureze mai eficient Statele Unite şi China.