Cea mai mare erupție solară din 2017 până acum. Oamenii de știință spun că Soarele „se trezește la viață”

02 06. 2020, 19:00

This browser does not support the video element.

S-ar părea că Soarele se trezește în sfârșit. Cea mai mare erupție solară din octombrie 2017 încoace a avut loc vineri dimineață, 29 mai. Erupția a fost surprinsă de Observatorul Dinamicii Solare (SDO) al NASA.

Erupția solară, într-o GALERIE FOTO spectaculoasă!

Erupțiile solare reprezintă o explozie de radiații care provin din pete solare, puncte întunecate și relativ reci de pe suprafața Soarelui, care au și câmpuri magnetice foarte puternice. Oamenii de știință clasifică erupțiile solare în trei categorii, anume C, M și X.

Fiecare categorie este de 10 ori mai puternică decât cea de dinaintea sa. Erupțiile M sunt de 10 ori mai puternice ca cele din categoria C. Însă, erupțiile M sunt de 10 ori mai slabe ca cele din categoria X.

Cea mai mare erupție solară din 2017 până acum

Erupția solară din 29 mai a fost de categoria M, așadar nu a fost un „monstru”. De asemenea, nu a fost ațintită asupra Pământului așa că nu a existat șansa unor aurore supraîncărcate din cauza unei erupții masive de plasmă solară.

Totuși, erupția ar putea fi un semn că Soarele intră într-o fază mai activă din ciclul său de 11 ani, au spus oficialii NASA. În acest caz, cel mai recent astfel de ciclu, cunoscut drept Ciclul Solar 24, ar putea să se fi sfârșit deja.

Oamenii de știință spun că Soarele „se trezește la viață”

Cercetătorii consideră că începutul noilor cicluri este la „minimul solar”, timpul în care Soarele are cele mai puține pete și cea mai redusă activitate, scrie Live Science.

„Cu toate acestea, este nevoie de cel puțin șase luni de observații solare și de numărare a petelor solare după un minimum pentru a afla atunci când a avut loc”, au mai transmis oficialii NASA.

Cea mai mare erupție solară din 2017 până acum a avut loc vineri, 29 mai 2020. Sursa foto: NASA Solar Dynamics Observatory (SDO)

„Din cauza faptului că minimul este determinat de cel mai redus număr de pete solare dintr-un ciclu, oamenii de știință au nevoie să vadă acele cifre crescând considerabil înainte să stabilească momentul exact în care erau în scădere. Asta înseamnă că minimul solar este un eveniment ce poate fi recunoscut doar în retrospectivă. Am putea avea nevoie de șase până la 12 luni după eveniment pentru a confirma momentul în care minimul a avut de fapt loc”, a mai adăugat NASA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf

Ce se întâmplă, de fapt, cu Soarele în aceste clipe. Semnal de alarmă tras de cercetători: ”E neobişnuit de liniştit”

Cum arată, de fapt, Soarele. NASA a realizat pozele cu cea mai mare rezolutie din istorie

”Soarele artificial” al chinezilor ar putea fi operaţional în 2020