Dovezile care indicau că noul coronavirus ar fi apărut în piața din Wuhan, unde se vindeau inclusiv animale sălbatice, se pare că sunt greșite. Primele rapoarte indicau acest loc drept sursa de răspândire a virusului SARS-CoV-2 care a provocat pandemia de coronavirus COVID-19.
Primul caz de SARS-CoV-2 nu a apărut în piața de pește și animale sălbatice din Wuhan, potrivit experților de la Institutul de Virologie Wuhan (WIV).
În schimb, piața ar fi putut fi locul unde s-ar fi împrăștiat coronavirusul. Acolo o persoană infectată a răspândit virusul la alți oameni, a afirmat un expert din SUA citat de Live Science.
Încă din primele zile ale pandemiei de coronavirus, rapoartele au sugerat că virusul SARS-CoV-2 a sărit de la animale la oameni în piața de la Wuhan, unde se comercializau, printre altele, fructe de mare și animale sălbatice.
Acum, experții Institutului de Virologie Wuhan au afirmat, în mod public, că teoria conform căreia coronavirusul ar fi apărut în această piață este greșită și că virusul trebuie să fi avut originea în altă parte, potrivit unui raport al Wall Street Journal.
„Nu am văzut nimic care să mă facă să simt, în calitate de cercetător care studiază bolile zoonotice, că această piață este o opțiune probabilă (de apariție a coronavirusului n.r.)”, a afirmat Colin Carlson, profesor la Universitatea Georgetown care studiază răspândirea acestor virusuri care se transmit de la animale la oameni. Carlson nu lucrează la institutul din Wuhan.
Potrivit acestuia, teoria era plauzibilă. Pentru ca un virus să sară de la animale la oameni, animalul gazdă trebuie să intre în contact cu oamenii. De cele mai multe ori, virusurile se transmit de la un animal la altul înainte de a infecta oamenii. Genomul SARS-CoV-2 este cel mai strâns legat de coronavirusurile izolate provenite de la liliecii cu potcoavă din China. Oamenii de știință suspectează că virusul ar fi putut sări de la acest animal la un altul înainte de a se transmite la populația umană.
Piețele umede, unde există o multitudine de specii de animale vii într-un spațiu mic, iar mulți oameni intră în contact cu acestea, pot fi un mediu propice pentru transmitere. Un alt focar de coronavirus, SARS, a apărut în 2002 într-o astfel de piață, după ce virusul s-a răspândit de la lilieci la civete.
O serie de cazuri timpurii de coronavirus din Wuhan au fost legate de piața de fructe de mare din Huanan. Ulterior, cercetătorii au prelevat probe care au arătat că virusul ajunsese pe suprafețele din piață. Mai târziu, analizarea unor mostre de țesut de la animalele din piață nu a scos la iveală nicio urmă de coronavirus. Pentru ca virusul să se transmiă de la animale la oameni trebuie ca primii să fie purtători.
„Niciun animal nu a fost testat pozitiv. Din ianuarie, acest lucru nu a mai fost concludent. Dar acest lucru (originea coronavirusului în piața de pește de la Wuhan n.r.) s-a transformat într-o narațiune”, a mai precizat Colin Carlson.
Virusologul american a precizat că specialiștii din China au fost atenți și preciși în activitatea lor, publicând date în conformitate cu reglementările internaționale pe care orice om de știință din lume le poate examina și care susțin concluzia că piața de pește, fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan nu a fost sursa apariției coronavirusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19.
Colin Carlson explică că susținerea ideii apariției virusului în această piață poate fi văzută prin prisma eforturilor de conservare. În multe astfel de piețe umede se vând animale exotice, pe cale de dispariție și foarte traficate, cum ar fi pangolinii. Astfel că, potrivit virusologului american, ar fi o victorie pentru conservarea animalelor dacă piețele de genul acesta ar fi închise sub acuzația că sunt surse de răspândire a unor boli precum COVID-19.
Profesorul de la Universitatea Georgetown spune că traseul exact de transmitere a coronavirusului de la lilieci la oameni, posibil printr-un alt animal gazdă, nu va fi aflat prea curând deoarece cercetările durează foarte mult. Abia în 2017, la 15 ani de la epidemia SARS, s-a putut stabili cu adevărat că de la lilieci a provenit acest tip de coronavirus.
Milioane de oameni testați de COVID-19 la Wuhan, în numai nouă zile