Costume spațiale noi și tehnologie inovativă pentru lansarea istorică Crew Dragon. GALERIE FOTO
Pentru lansarea Crew Demo-2 va fi folosită o nouă generație de costume spațiale.
Colaborarea dintre NASA și SpaceX s-a dovedit fructuoasă, în curând urmând ca cei doi astronauți Bob Behnken și Doug Hurley să pornească către Stația Spațială Internațională în cadrul unei lansări istorice. Această lansare este unică deoarece marchează revenirea programului spațial uman în SUA după ce, în 2011, a fost decisă retragerea flotei spațiale.
Date fiind dimensiunile și importanța evenimentului, presa și publicul încearcă să afle cât mai multe detalii legate despre misiune. De la modul în care aceasta a fost plănuită, la detalii despre astronauți și chiar detalii despre costumele spațiale folosite.
Costumele spațiale se dovedesc a fi unele dintre cele mai ușor de identificat obiecte care au legătură cu explorarea spațiului cosmic. Adam Savage explică pentru collectSpace că acestea reprezintă un exemplu perfect al muncii pe care inginerii o depun la NASA. De asemenea, acesta a discutat și despre noile modele de costume spațiale, cele care vor fi folosite pentru această lansare.
O nouă generație de costume
Savage subliniază faptul că aceste costume nu sunt gândite pentru operațiuni în afara navetei și că reprezintă o măsură de siguranță în cazul în care se produce o depresurizare a capsulei. De asemenea, el este de părere că aceste costume oferă o nouă perspectivă legată de soluțiile tehnice dedicate explorării spațiale.
„Cu aceste costume, el (n.r. Elon Musk) ne oferă o viziune a viitorului. Apreciez asta. Este un contrast foarte dur uneori cu ceea ce pare a fi schimbările majore pe care le face NASA, chiar dacă știu cât de importante sunt schimbările pe care le aduc inginerii costumelor. Dar este minunat atunci când avem acest parteneriat public-privat și ajungem să vedem idei noi în domeniu”.
Savage a declarat că costumele și naveta produsă de către SpaceX prezintă o nouă viziune. „Îmi place și Crew Dragon, pentru că mi se pare că a ieșit chiar din filmul ‘2001’. Există ceva despre această navă care se simte exact înapoi la un model de la sfârșitul anilor 60 al navelor cu care vom coloniza spațiul”.
Proiectarea și construirea unui costum spațial se dovedește a fi o sarcină extrem de complexă, după cum a declarat Savage. El este de părere că, în cazul costumelor spațiale, funcționalitatea tinde să dicteze aspectul. Totuși, precizează că asta este părere sa și că nu a reușit să discute cu inginerii SpaceX care au lucrat la aceste costume.
Logo-ul misiunii Crew Dragon
Demo-2 are două logo-uri, dar ele nu au fost adăugate pe costumele spațiale, aceasta fiind o rupere a tradiției care datează de la programul spațial Gemini. Pentru astronauții NASA ele reprezentau scopul misiunii, dar și pe membrii echipajului care luau parte la aceasta.
Informația că noile costume spațiale nu vor avea însemne distinctive a fost făcută publică încă din 2018, totuși, un an mai târziu, cei doi astronauți au fost văzuți la sediul SpaceX având logo-uri personalizate cusute pe uniformele lor.
„Insigna a fost o colaborare cu Andy, nepotul soției mele. El este un grafician și am petrecut multe seri la telefon vorbind despre aceasta și lucrând la diferite variante”, a explicat astronautul Doug Hurley.
Designul propus de către Andy Nyberg include simboluri pentru Stația Spațială Internațională, capsula Crew Dragon, dar și faimosul vector roșu al NASA. De asemenea, o stea argintie a fost plasată pe o hartă care include Florida, locul de unde va fi efectuată lansarea. În dreptul numelui fiecărui astronaut se află câte două stele, acestea reprezentând familiile acestora.
Deși aceste logo-uri nu vor fi pe costumele spațiale, la bordul navetei se vor afla 1.000 de bucăți, urmând să fie împărțite membrilor misiunii.
O a doua insignă
Cu o săptămână înainte de lansare a fost dezvăluit o a doua insignă pe pagina SpaceX dedicată misiunii. În centrul acesteia se află o reprezentare a căștilor care vor fi folosite în misiune, pe vizieră reflectându-se ISS și, din nou, Florida, marcată cu o stea. Pe fundal se află steagul american, iar între numele celor doi astronauți a fost pus un trifoi cu patru foi, folosit de SpaceX încă de la primul test al Falcon 1.
Istoricii explică faptul că tradiția insignelor a pronit odată cu refuzarea cererii efectuate de către membrii misiunilor Gemini de a-și numi navetele, atunci astronautul Gordon Cooper (n.r Gemini 5) a propus preluarea unei tradiții militare.
Această practică s-a împământenit și a devenit o parte importantă a experienței de astronaut, majoritatea misiunilor alegând să facă asta. Trebuie notat faptul că insigna misiunii Apollo 11 nu a avut trecute numele astronauților și asta deoarece graficienii au vrut să surprindă efortul depus de întreaga echipă.
Citește și:
NASA și-a dat acordul pentru lansarea misiunii istorice Demo-2
Astronauţii americani au testat costumele spaţiale proiectate de către SpaceX