Deșeurile au fost produse de către lansarea unui satelit militar rusesc.
În data de 22 mai Federația Rusă a efectuat o lansare a cărei încărcătură a fost clasificată, cel mai probabil un satelit militar din rețeaua de avertizare împotriva rachetelor. Lansarea a fost efectuată de pe cosmodromul militar Plesetsk și, conform, Live Science, deșeurile au oferit un spectacol interesant pe cerul Australiei și Tasmaniei.
Satelitul a fost lansat cu ajutorul unei rachete Soyuz-2, cu patru etape; oamenii de știință au preconizat că cea de a treia etapă a acesteia va intra în atmosfera terestră deasupra Australiei, orice deșeuri care au supraviețuit urmând să se scufunde în Oceanul Pacific.
O mulțime de oameni din Sud-vestul Australiei și din Nordul Tasmaniei au putut vedea o minge de foc cauzată de intrarea celei de-a treia etape în atmosfera terestră.
„Viteza lentă, de aproximativ 6 kilometri pe secundă, este un semn foarte evident că este vorba de un gunoi spațial”, explică Jonti Horner, profesor de Astrofizică al Universității Southern Queensland.
Oamenii de știință explică faptul că nu toate deșeurile de pe orbita terestră ajung să aibă la intrarea în atmosferă o vitează asemănătoare cu această etapă a rachetei Soyuz-2. NASA estimează că sunt peste 500.000 de deșeuri în jurul planetei care sunt mai mari decât o minge de ping pong. Acestea nu ridică pericole pentru suprafața terestră, în schimb, se dovedesc extrem de periculoase pentru navele, sateliții și instrumentele științifice din spațiu.
Deşeurile spaţiale, un pericol pentru instrumentele ştiinţifice
Un start up vrea să construiască hoteluri orbitale folosind deşeuri spaţiale
ESA vrea să lanseze prima misune pentru curăţarea orbitei
Aglomerarea orbitei, motiv de îngrijorare pentru cercetători