Creșterea temperaturilor medii cauzează mai multe decese față de cele prezentate în statistici.
Încălzirea globală reprezintă o amenințare directă pentru supraviețuirea noastră și a unui număr extins de specii de pe întreg globul. Conform unui grup de experți în sănătate din Australia, statisticile oficiale nu reflectă numărul de decese datorate schimbărilor climatice, notează Science Alert.
Experții explică faptul că creșterea temperaturilor medii reprezintă un fenomen care ridică un pericol de sănătate seminficativ pentru starea de sănătate publică. În plus, în cazul Australiei, ei aproximează că decesele cauzate de temperaturile ridicate nu sunt prezentate în mod corect în statistici, ei aproximând că numărul real ar putea fi chiar și de 50 de ori mai mare.
Certificatele de deces din Australia au secțiuni în care pot fi consemnate afecțiunile preexistente sau factorii externi, dar, în general, condițiile de mediu nu sunt luate în calcul.
Între 2006 și 2017, analiza cercetătorilor a relevat faptul că 0,1 din cele 1,7 milioane de decese au fost atribuite, în mod direct sau indirect, excesului de căldură naturală. Calculele sugerează că, în realitate, aproximativ 1,7% dintre decese ar putea fi cauzate de creșterea temperaturilor.
„Știm că incendiile au fost o consecință a căldurii și secetei extraordinare, iar cei care au murit în timpul lor nu au fost afectați doar de flăcări. Mulți australieni au murit mai devreme din cauza expunerii la fum”, explică Arnagretta Hunter, cercetătoare a Universității Naționale din Australia.
Cercetătoarea explică faptul că certificatele ar trebui să cuprindă mai multe informații legate de condițiile în care a avut loc decesul. „Dacă aveți un atac de astm și muriți în timpul expunerii la fumul puternic al incendiilor de vegetație, certificatul de deces ar trebui să includă aceste informații”.
În lipsa unor informații clare legate de modul în care condițiile de mediu influențează cauzele deceselor este imposibilă aproximarea situației în care ne aflăm.
„Schimbările climatice sunt o preocupare pentru mulți oameni. Dar dacă efectul temperaturilor extreme nu este înregistrat, impactul lor complet nu poate fi niciodată înțeles”, au scris autorii în analiză.
Autorii analizei propun o modernizare a formatului certificatelor de deces, astfel încât să cuprindă și cauzele indirecte. „Stabilirea cauzelor decesului trebuie să fie modernizată, trebuie raportate cauzele indirecte, prin identificarea acelor factori externi care contribuie la deces. Aceste date legate de decese trebuie comparate cu cele legate de mediu, asta pentru a putea face o evaluare a impactului”.
Analiza a fost publicată The Lancet Planetary Health.
Încălzirea globală ne face mai bolnavi. Cum ne afectează schimbările climatice
Încălzirea globală prin care trecem nu poate fi comparată cu altă perioadă din ultimii 2.000 de ani
Pandemia a cauzat o scădere de 17% a emisiilor de carbon în luna aprilie
Scenarii sumbre. Creşterea nivelului oceanelor ar putea fi mai gravă decât s-a anticipat