Mașinile seamănă tot mai mult cu telefoanele inteligente, fiind capabile să stocheze informații personale precum locația, modul în care conducem sau cu cine vorbim. Unele mașini au chiar și capabilități de a se conecta la rețeaua de WIFI de acasă.
Dacă ai vândut vreodată un smartphone sau laptop vechi, probabil te-ai gândit să ștergi absolut tot din drive mai întâi, pentru a-ți proteja intimitatea. Nu ne gândim la fel atunci când vindem o mașină sau returnăm una închiriată. Însă, experții în securitate cibernetică spun că ar trebui.
Recent, un expert în securitate a declarat că a cumpărat un sistem de infotainment Tesla prin intermediul internetului. Acesta a găsit informații personale precum adrese de domiciliu și parole de WIFI de la propietarii anteriori. O simplă căutare pe eBay relevă că astfel de sisteme de la BMW, Ford, Cadillac și Mercedes-Benz sunt încă de vânzare.
„Nu e vorba doar de Tesla. Se poate întâmpla cu orice sistem de infotainment”, spune Justin Schorr, președintele unei firme care reconstituie accidente rutiere cu ajutorul datelor din bordul mașinilor.
„Trebuie să ne gândim la toate vehiculele cu ecrane. Este o problemă aproape omniprezentă”, a adăugat acesta.
Cercetările anterioare au arătat că informațiile personale sunt stocate în mașini și pot fi accesate de hackeri, scrie CNN.
Sistemele de infotainment au devenit frecvente la mașini în ultimele decenii. Acestea colectează date, care pot include contactele de pe smartphone, email-uri, istoricul apelurilor, fotografii și mesaje text.
Vehiculele noastre ar putea fi următoarea vulnerabilitate exploatată.
„Orice lucru ce poate fi folosit cu scopuri nefaste va fi în cele din urmă găsit de persoana greșită”, a mai spus Schorr. „Dacă îți conectezi telefonul la mașina închiriată, iar acea mașina trece printr-un accident rutier doi ani mai târziu, informațiile personale despre tine ar putea fi extrase”, a continuat acesta.
Având în vedere riscurile, experții în securitate cibernetică recomandă o restabilire a setărilor din fabrică atunci când vindem o mașină sau atunci când returnăm mașina închiriată.
Unii experți sugerează să fim și mai precauți.
Phil Neray spune că înainte să vindem o mașină ar trebui să facem o restabilire a setărilor din fabrică. Apoi, ar trebui să ducem mașina la un dealer. Acolo putem să cerem ștergerea completă a datelor. Restabilirea setărilor din fabrică ar putea să fie insuficientă și să mai păstreze unele informații personale.
Tesla a lansat un sistem gigant de baterii pentru a stoca energia regenerabilă
Constructorii auto trec de la maşini la construcţia de oraşe. Inovaţiile de la CES 2020
Motivul pentru care Amazon cumpără 100.000 de maşini electrice
Aproape jumătate de milion de şoferi au dat în judecată o importantă companie auto