SUA încearcă să schimbe ”regulile jocului” în ceea ce privește mineritul pe Lună
Companiile private au dus la o scădere fără precedent a costului de lansare a rachetelor, sateliților și a altor echipamente în spațiu. Astfel, interesul pentru dezvoltarea spațială a crescut. Mineritul de materii prime precum silicon pentru panouri solare sau oxigen pentru combustibilul rachetelor, precum și mutarea industriilor poluante de pe Terra se numără printre posibilități.
Totuși, regulile privind cine ar profita dacă, spre exemplu, compania americană SpaceX ar coloniza Marte sau ar stabili o bază pe Lună, nu sunt clare.
În acest moment, nicio companie sau națiune nu e pregătită pentru a revendica sau a profita de o proprietate privată din spațiu. Dar industria spațială din SUA, în valoare de de 350 miliarde de dolari, s-ar putea schimba foarte rapid. Mai multe companii plănuiesc deja să exploreze Luna pentru a găsi materii prime precum apa. Helium-3 ar putea fi folositor pentru fuziunea nucleară. De asemenea, pe Lună ar putea fi găsite elemente de altfel rare pe Terra, valoroase pentru producția de electronice.
Rămâne de văzut ce va fi găsit și cât de ușor va fi să aducem materialele înapoi pe Pământ, scrie LiveScience.
SUA schimbă regulile
Anticipând interesul commercial, administrația Trump a creat noi reguli prin intermediul unui ordin executiv în urma unei schimbări legislative din 2015. Legea vizează companiile care ar putea profita din operațiunile pe Lună, asteroizi sau alte planete.
Acele reguli se contrazic cu un tratat internațional mai vechi pe care SUA l-au urmat. Totuși, Statele Unite nu s-au alăturat niciodată în mod oficial tratatului.
Administrația mai are de gând să încurajeze și alte țări să adopte această perspectivă americană asupra mineritului în spațiu.
Poate fi profitabil spațiul?
În timp ce lansările în spațiu au devenit mai ieftine, Actul Spațial al SUA, emis în 2015, a oferit companiilor americane dreptul de a folosi asteroizi pentru mineritul de materii prime. Acest lucru este în conflict cu Tratatul Spațiul Cosmic din 1967, semnat de aproape toate țările din lume, inclusiv SUA.
De atunci, au existat mai multe eforturi politice pentru a înlătura obstacolele legale pentru mineritul în spațiu. În 2017, un membru republican al congresului a încercat să formalizeze refuzul SUA de a privi spațiul ca un bun comun. Acesta a propus o lege care spunea că „spațiul cosmic nu va fi considerat un bun global”. Legea nu a trecut, dar a fost reintrodusă în 2019 și este momentan blocată în Camera Reprezentaților.
O nouă cursă spațială
Permițând controlul privat al resurselor spațiale ar putea duce la o nouă cursă spațială, în care companiile bogate din țările dezvoltate ar putea prelua controlul asupra resurselor cruciale. Astfel de companii ar putea profita regește de pe urma gheții de pe Lună care ar oferi apă pentru oameni sau pentru combustibilul de rachete.
Astfel, ar crește riscul unui război, în care SUA, Rusia și China ar dezvolta arme pentru a apăra patrimoniul spațial al propriilor cetățenilor.
În viitorul apropiat, alte țări ar putea sau nu să urmeze exemplul dat de SUA privind privatizarea spațiului. Japonia pare interesată, precum și Luxemburg, însă China și Rusia sunt preocupate de securitatea națională.
Agenția Spațială Europeană dorește mai degrabă o colaborare.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Trump a elaborat un proiect pentru mineritul pe Lună
NASA a dezvăluit Convenţiile Artemis. Regulile pe care oamenii trebuie să le respecte în spaţiu
În anul 1100, Luna a ”dispărut” de pe cer. Oamenii de ştiinţă au aflat în sfârşit de ce