Activitatea fizică asociată cu un risc mai mic de moarte prematură
În comparație cu persoanele care folosesc mașinile, cei care merg pe jos sau cu bicicleta prezintă un pericol de moarte timpurie mai mic.
În cadrul unui studiu în care au participat peste 300.000 de persoane din Regatul Unit care merg pe jos sau folosesc bicicleta pentru a ajunge la muncă prezintă un risc mai mic cu 24% de deces timpuri față de cei care folosesc mașina, notează Medicalxpress.
În cadrul acestui studiu, oamenii de știință de la Colegiul Imperial din Londra au folosit datele demografice culese de-a lungul a 24 de ani, în perioada 1991-2016. Cercetătorii sugerează că activitatea fizică implicată de primele două forme de transport limitează apariția unor probleme de sănătate precum cancerul sau bolile de inimă.
Mersul pe jos către muncă este asociat cu o rată mai mică cu 7% de a suferi de cancer față de folosirea mașinii pentru navetă. În ceea ce privește legătura dintre activitatea fizică și problemele cardiace rezultatele se dovedesc a fi mai puțin concludente. O explicație pentru această situație implică profilul activităților pe care participanții le desfășurau, acestea putând manifesta probleme de sănătate care nu au fost luate în calcul.
Datele persoanelor care au fost incluse în acest studiu arată că în proporție de 66% se deplasau cu mașina, 19% foloseau transportul public, 12% pe jos și doar 3% foloseau bicicletele.
Un studiu extins
„Deoarece un număr mare de oameni încep să revină la muncă pe măsură ce izolarea din cauza COVID-19 este ridicată, este un moment bun pentru toată lumea să-și regândească opțiunile de transport. Cu limite severe și prelungite ale capacității de transport public, trecerea la utilizarea mașinii private ar fi dezastruoasă pentru sănătatea noastră și pentru mediu. Încurajarea mai multor persoane să meargă pe jos și să folosească bicicleta va contribui la limitarea consecințelor pe termen lung ale epidemiei”, explică dr. Richard Patterson, specialist în epidemiologie al Universității Cambridge, Regatul Unit și cercetător principal al studiului.
Oamenii de știință explică faptul că studiile anterioare au documentat beneficiile activității fizice pentru starea de sănătate, dar, folosirea datelor demografice permite desfășurarea unui studiu de mari proporții de-a lungul unei perioade mult mai mari.
Trebuie precizat că această analiză nu a putut lua în calcul diferențele dintre stilul de viață sau problemele medicale specifice ale fiecărei persoane. Totuși, în ciuda acestui aspect concluziile sunt susținute de studiile anterioare.
Studiul a fost publicat în The Lancet Planetary Health.
Citește și:
Sportul practicat în tinereţe poate preveni îmbătrânirea creierului. Ce exerciţii sunt recomandate
Treburile casnice sau sportul – la fel de eficiente? Iată opinia oamenilor de ştiinţă
Cine face 15 minute de sport pe zi trăieşte cu 3 ani mai mult
Demonstrat ştiinţific: 7 minute de exerciţii fizice, mult mai eficiente decât ore întregi de alergat!