Oamenii de știință din Marea Britanie vor să descifreze cum funcționează mantaua Pământului
Unele dintre cele mai sofisticate modele cu interiorul Pământului vor fi produse în cadrul unui nou proiect. Cercetarea va fi condusă de Universitatea Cardiff.
Cercetătorii doresc să simuleze comportamentul pe care îl are mantaua Terrei.
Acest strat solid de piatră, care se află între nucleu și scoarța terestră, se mișcă foarte încet. Spre exemplu, mantaua se mișcă cu aceeași viteză prin care cresc unghiile de la mâinile noastre.
Cum funcționează mantaua planetei noastre
Oamenii de știință îi vor studia modelul complex de circulație. Echipa speră că aceste modele noi de circulație vor arăta cum a influențat mantaua suprafața planetei de-a lungul a sute de milioane de ani, transmite BBC.
„Studierea ADN-ului ne-a oferit o șansă deosebită de a înțelege biologia, evoluția și chiar acest nou coronavirus. După ce ne vom uita în interiorul Pământului vom înțelege mai bine cum Terra, singura noastră navă spațială, funcționează”, a transmis liderul de proiect, profesorul Huw Davies.
Noul proiect se va concentra pe tiparele de circulație și cartografierea diferitelor regiuni în funcție de temperatură, densitate și viteză.
Datorită seismologiei, studiul modului în care valurile de energie de pe urma cutremurelor se mișcă prin Terra, cunoaștem destul de bine interiorul planetei din ziua de azi.
Scopul proiectul este să obțină o reprezentare precisă a comportamentului din urmă cu aproape un miliard de ani.
Proiectul în valoare de 3 milioane de lire sterline este sponsorizat de Consiliul pentru Cercetarea Mediului Natural. De asemenea, proiectul va dura timp de patru ani.
Vă mai recomandăm să citiți și:
În urmă cu 110 ani, Terra trecea la o distanţă foarte mică pe lângă cometa Halley – VIDEO