OMS: Chiar dacă va exista un vaccin împotriva COVID-19 asta nu înseamnă că va dispărea cu totul
Pandemia de COVID-19 a deschis şi în unele locuri a redeschis discuţiile despre vaccinuri, trecând peste ideile mai puţin sau chiar deloc argumentate ale antivacciniştilor, trebuie să ne gândim şi la modul în care va arăta lumea dacă va fi descoperit, în timp util, un vaccin pentru această infecţie. Mike Ryan, director executiv al Direcţiei de Urgenţe Medicale din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, explică faptul că chiar şi cu un astfel de vaccin nu putem fi siguri că COVID-19 va dispărea, notează Science Alert.
„Nu cred că cineva poate prezice când sau dacă această boală va dispărea”, explică Mike Ryan. Acesta argumentează faptul că cea mai bună speranţă pe care o avem în prezent este legată de descoperirea unui vaccin cu o eficienţă ridicată şi distribuirea acestuia pe scară largă.
Această declaraţie pare să continuie declaraţiile făcute recent de către Soumya Swaminathan, cercetătoare şefă a OMS, aceasta explicând că ar putea fi necesari patru-cinci ani pentru a ţine sub control acest coronavirus şi că, din păcate, nu există posibilitatea aproximării evoluţiei acestei pandemii sau dacă un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi gata vreodată.
Ryan explică faptul că, în prezent, doar 10% din populaţie a fost expusă la noul coronavirus, ceea ce tinde să reprezinte o vulnerabilitate la adresa stării de sănătate globale. Asta înseamnă că, în lipsa unui vaccin, vor dura ani până în punctul în care COVID-19 să devină o endemie, cu cazuri sporadice care izbucnesc în anumite areale.
„Ştiinţa poate produce un vaccin”, a spus Ryan. „Dar dacă cineva o va face, trebuie să ne asigurăm că acesta este produs în cantităţi suficiente pentru ca toată lumea să poată primi o doză, trebuie să le putem livra asta şi trebuie ca oamenii să accepte acel vaccin. Fiecare dintre aceste etape este plină de provocări”, mai adaugă acesta.
Citeşte şi:
OMS: se lucrează la peste 70 de vaccinuri împotriva COVID-19. Trei sunt în teste clinice
Colaborare istorică între doi giganţi farmaceutici pentru producerea unui vaccin anti-Covid-19
”Hankaccin”, un potenţial vaccin anti-COVID creat din sângele lui Tom Hanks