Copiii care suferă de greaţă sau diaree, însoţite de febră sau expunere la coronavirus, ar trebui să fie consideraţi suspecţi de infecţie cu COVID-19, recomandă un nou studiu publicat Frontiers in Pediatrics.
Studiul mai susţine că simptomele gastrointestinale prin care au trecut iniţial unii copii sugerează o potenţială infectare prin tractul digestiv, având în vedere că tipul de receptori din celulele din plămâni atacate de virusul SARS-CoV-2 pot fi găsite şi în intestine.
„Majoritatea copiilor sunt afectaţi uşor de COVID-19, iar cazurile severe rare implică deseori şi alte afecţiuni medicale. E uşor să greşeşti diagnosticul în fazele preliminare, atunci când un copil nu are simptome respiratorii sau nu suferă de o altă afecţiune”, spune autorul studiului, dr. Wenben Li, care lucrează la Departamentul de Pediatrie de la Spitalul Tongji din Wuhan, China.
„Bazându-ne pe experienţa noastră cu COVID-19, în regiunile unde a existat epidemie, copiii care suferă de simptome digestive, însoţite în special de febră sau istoric de expunere la boală, ar trebui să fie suspecţi de infecţie cu noul coronavirus”, mai adaugă medicul, potrivit MedicalXpress.
În studiul său, Li şi colegii săi detaliază trăsăturile clinice ale copiilor internaţi la spital cu simptome non-respiratorii, care au fost diagnosticaţi apoi cu pneumonie şi COVID-19.
„Aceşti copii aveau nevoie de îngrijiri medicale pentru alte probleme, spre exemplu, unul avea o piatră la rinichi, altul avea un traumatism cranian. Toţi însă aveau pneumonie confirmată înainte sau imediat după internare şi apoi au fost confirmaţi şi cu COVID-19. Chiar dacă simptomele iniţiale nu aveau legătură cu COVID-19, 4 din 5 cazuri au avut simptome ale tractului digestiv”, explică Li.
Prin evidenţierea acestor cazuri, Li speră ca medicii să folosească informaţiile pentru a diagnostica mai repede şi a izola pacienţii cu simptome similare, care va ajuta în cele din urmă tratarea şi reducerea răspândirii virusului.
Cercetătorii mai fac legătura între simptomele gastrointestinale ale copiilor, care au fost de altfel observate şi la pacienţi adulţi, şi o altă rută potenţială de infectare.
„COVID-19 ar putea infecta pacienţii şi prin tractul digestiv prin contact sau transmitere fecal-orală, nu doar prin tractul respirator sub forma picăturilor respiratorii”, mai explică Li.
În timp ce testele COVID-19 pot produce ocazional rezultate fals-pozitive, Li este sigur că toţi aceşti cinci copii au fost infectaţi. Li subliniază că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma descoperirile sale.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Simptome rare de COVID-19, identificate de medicii din întreaga lume
Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului
Doar o cincime din cei testaţi pozitiv cu coronavirus dezvoltă simptome