După mai multe luni de izolare la domiciliu, în întreaga lume oamenii îşi reiau activitatea şi pentru a asigura o minimă siguranţă a acestora autorităţile şi entităţile private iau o serie de măsuri, printre acestea se numără şi instalarea unor scanere termice. Totuşi, unii experţi sunt de părere că termoscanerele şi chestionarele legate de diferitele simptome au şanse foarte mici de a opri răspândirea COVID-19, existând riscul ca cel puţin 50% de persoanele infectate să poată trece neidentificate, notează Futurism.
Experţii explică faptul că în cazul epidemiilor de Ebola au fost luate măsuri similare, puncte de măsurare a temperaturii şi de evaluare a celorlalte simptome, dar acestea nu au avut eficienţa sperată.
„Oamenii se simt mai bine dacă văd că se întâmplă aşa ceva (n.r instalarea scanerelor), dar este un fals sentiment de securitate […] Nu e ceva ce ar trebui să facem” , explică Hildegarde Schell-Chaple, profesoară şi responsabilă de screeningul persoanelor care intră în Spitalul Universitar San Francisco.
Termoscanerele pot să indice cu precizie temperatura unei persoane, totuşi, asta poate avea loc în condiţii specifice, iar acestea cu siguranţă nu sunt îndeplinite în depozite sau diferite spaţii în care acestea urmează să fie instalate. Experţii sunt de părere că rezultate mai bune ar putea fi obţinute prin redirecţionarea resurselor către echipamente de protecţie pentru persoanele care intră în contact cu cazurile de COVID-19.
Citeşte şi:
Nivelul unei enzime cheie favorizează infectarea bărbaţilor cu COVID-19