19.000 de artefacte istorice, extrem de valoroase, recuperate de către Interpol
Operaţiune recentă, care a implicat Interpolul, Europolul, Organizaţia Vamală Mondială şi forţe de poliţie din 103 state, printre care şi România, Spania, Republica Cehă, Argentina ş.a.m.d, a dus la arestarea a 101 suspecţi şi la recuperarea a 19.000 de artefacte, notează The History Blog.
„Numărul de arestări şi obiecte arată amploarea globală a comerţului ilicit cu artefacte culturale, în cadrul căruia fiecare ţară cu un patrimoniu bogat este o potenţială ţintă”, a declarat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.
O parte importantă a investigaţiilor care au dus la recuperarea acestui număr mare de artefacte au fost realizate prin urmărirea site-urilor şi magazinelor online care s-au specializat pe comercializarea bunurilor culturale, explică poliţiştii. Astfel, cu ajutorul acestei metode au fost recuperate 8.670 artefacte într-o operaţiune condusă de către carabinierii italieni.
În Argentina, agenţii federali au reuşit să recupereze 2.500 de monede prin investigarea unei singure tranzacţii efectuate în mediul online; poliţiştii din Lituania au confiscat 1.375, în timp ce ofiţerii din Afganistan au interceptat 971 artefacte.
Conform declaraţiilor oficiale, cel mai impresionant artefact recuperat în cadrul acestei operaţiuni este o mască de aur, realizată de către populaţia Tumaco, undeva între secolul I înaintea erei noastre şi secolul I era noastră, aceasta fiind scoasă ilegal de pe teritoriul columbian. Populaţia Tumaco locuia într-un teritoriu aflată la graniţa dintre Ecuador şi Columbia şi este recunoscută pentru artefactele sale din aur.
Credit foto: Interpol
Traficul de artefacte ar trebui tratat ca o problemă internațională
„Crima organizată are multe feţe. Traficul de bunuri culturale este unul dintre ele: nu este o afacere plină de farmec condusă de nişte gentilomi falsificatori, ci de reţelele criminale internaţionale. Nu putem privi separat acest fenomen faţă de combaterea traficului de droguri şi arme: ştim că aceleaşi grupuri sunt implicate, deoarece generează sume mari de bani. Având în vedere că acesta este un fenomen global care afectează fiecare ţară de pe planetă, fie ca sursă, tranzit sau destinaţie, este esenţial ca agenţiile să colaboreze pentru a-i pune capăt”, explică Catherine de Bolle, directoare executivă a Interpol.