Lichidul seminal al bărbaţilor infectaţi poate conţine coronavirusul
Studiul efectuat de medicii de la Spitalul Municipal Shangqiu din China a vizat testarea materialul seminal al 38 de bărbaţi internaţi pentru COVID-19. Rezultatul analizei a arătat că în cazul a şase dintre ei, respectiv 16%, coronavirusul SARS-CoV-2 era prezent în lichidul seminal, transmite Reuters.
Cercetătorii au precizat că această constatare este una preliminară şi se bazează doar pe un număr mic de bărbaţi infectaţi, fiind nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili cu exactitate dacă transmiterea coronavirusului pe cale sexuală poate juca un rol în răspândirea pandemiei COVID-19.
„Sunt necesare studii suplimentare cu privire la informaţiile detaliate referitoare la transmiterea virusului, timpul de supravieţuire şi concentraţia în spermă”, au scris cercetătorii în studiul publicat în JAMA Network Open.
În continuare, aceştia precizează că, dacă s-ar putea demonstra că SARS-CoV-2 poate fi transmis pe cale sexuală, „ar putea fi o parte critică a prevenţiei, în special pentru că SARS-CoV-2 a fost detectat în materialul seminal al pacienţilor aflaţi în proces de vindecare”.
Unii experţi independenţi au afirmat că rezultatele acestei cercetări au fost interesante, însă trebuie privite cu precauţie şi în contextul altor studii mici care nu au detectat noul coronavirus în spermă.
Anterior, un studiu mic, efectuat în februarie şi martie pe 12 pacienţi cu COVID-19 din China, a indicat că toţi erau negativi pentru SARS-CoV-2 la probele de spermă.
Allan Pacey, profesor de andrologie în cadrul Universităţii Sheffield din Marea Britanie, a afirmat că studiile nu trebuie considerate concludente, deoarece există unele dificultăţi tehnice legate de testarea lichidului seminal pentru virusuri. Potrivit acestuia, prezenţa coronavirusului SARS-CoV-2 în spermă nu este o dovadă că virusul este activ şi capabil să provoace infecţie.
„Totuşi, nu ar trebui să fim surprinşi dacă virusul care provoacă COVID-19 se găseşte în materialul seminal al unor bărbaţi, din moment ce s-a întâmplat şi la alte virusuri, precum Ebola şi Zika”, a spus el.
Sheena Lewis, profesoară de medicină reproductivă la Universitatea Queen, din Belfast, a declarat că „efectele pe termen lung ale virusului SARS-CoV-2 asupra reproducerii masculine nu sunt încă ştiute”.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Ce alimente trebuie să consume bărbaţii pentru a avea spermatozoizi vioi