Cercetătorii verifică dacă plasma sanguină poate fi într-adevăr eficientă contra coronavirusului
Unii experţi din industria de profil au exprimat deja preocupări că noile solicitări pentru acest produs, imunoglobulina intravenoasă (IVIG), în sensul folosirii ca tratament experimental pentru pacienţi care au Covid-19, ar putea conduce la lipsa tratamentului pentru pacienţii la care beneficiile sunt deja dovedite.
Imunoglobulina examinată de cercetători este obţinută din anticorpi prelevaţi din plasma sanguină a donatorilor din populaţia generală. Nu există aşteptări ca aceşti anticorpi să vizeze direct coronavirusul, deoarece imunitatea nu este încă răspândită mult la nivel comunitar. Însă anticorpii ar putea contribui la reglarea sistemului imunitar, iar cercetătorii speră că pot atenua reacţiile imunitare necontrolate care par a fi principala cauză a decesului multor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.
Unii medici şi cercetători au administrat experimental IVIG la pacienţi care suferă de Covid-19, dar nu există o utilizare generală în acest sens.
Studiile referitoare la modul în care pacienţii care au Covid-19 reacţionează la IVIG ar putea contribui eventual la eforturile companiilor farmaceutice de a dezvolta un nou produs prin folosirea plasmei prelevate de la pacienţi vindecaţi recent, care ar conţine anticorpi specifici coronavirusului. Dacă se va dovedi eficient, IVIG ar putea oferi imediat o nouă opţiune de tratament, întrucât este deja în stocurile multor spitale.
„Vrem să ajutăm acum, să vedem ce putem face cu un produs deja disponibil”, afirmă Flemming Nielsen, preşedintele filialei din SUA a companiei elveţiene Octapharma AG, care studiază dacă IVIG poate fi de folos pentru pacienţii care au Covid-19. Compania colaborează cu alţi producători pentru a dezvolta imunoglobulină specifică noului coronavirus, potrivit Mediafax.