Home » D:News » Programul de cercetări al Chinei. Beijingul, acuzat de distrugerea dovezilor

Programul de cercetări al Chinei. Beijingul, acuzat de distrugerea dovezilor

Programul de cercetări al Chinei. Beijingul, acuzat de distrugerea dovezilor
Publicat: 05.05.2020
China a obstrucţionat deliberat difuzarea de informaţii sau a distrus dovezi despre epidemia de coronavirus, în ceea ce este un "asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale", cu efectul pierderii a zeci de mii de vieţi omeneşti, arată un raport elaborat de guverne occidentale.

Documentul de 15 pagini, obţinut de publicaţia australiană The Saturday Telegraph, pregăteşte premisele pentru acuzaţii de neglijenţă la adresa Chinei.

„Prin periclitarea altor ţări”, Guvernul Chinei a blocat difuzarea ştirilor despre virus prin reducerea la tăcere sau acţiuni care au dus la „dispariţia” medicilor care au vorbit despre epidemie, distrugând dovezi în laboratoare şi refuzând să ofere mostre active savanţilor occidentali care lucrau la un vaccin, precizează raportul citat de Mediafax.

De asemenea, poate fi dezvăluit faptul că Guvernul australian a instruit şi a finanţat o echipă de cercetători chinezi care fac parte dintr-un laborator care a continuat să modifice coronavirusuri mortale care se pot transmite de la lilieci la oameni şi pentru care nu exista tratament, dar care nu face obiectul anchetei privind sursa Covid-19.

În contextul în care agenţiile de informaţii investighează dacă virusul a fost răspândit accidental dintr-un laborator din Wuhan, echipa de anchetă condusă de dr. Shi Zhengli şi cercetările acesteia figurează în dosarul pregătit de guverne occidentale, în atenţie fiind unele studii care generează preocupări. Sunt menţionate activităţile prin care au fost descoperite mostre de coronavirus prelevate dintr-o peşteră din provincia Yunnan care au similarităţi genetice foarte mari cu virusul care produce Covid-19. Dovezile sunt coroborate cu cercetări referitoare la un coronavirus provenit de la lilieci care nu poate fi tratat.

Temele majore ale raportului includ „negarea” vehementă a transmiterii virusului de la om la om, reducerea la tăcere ori acţiuni care au dus la „dispariţia” doctorilor şi oamenilor de ştiinţă care au vorbit despre epidemie, distrugerea dovezilor despre virus conţinute în studiile genomice de laborator şi refuzul de a furniza mostre active cercetătorilor internaţionali care lucrează la un vaccin.

Persoane importante din echipa Institutului de Virologie din Wuhan, care apar în dosarul de anchetă, au fost instruite ori angajate în Laboratorul australian pentru Sănătatea Animalelor (CSIRO), unde au efectuat cercetări de bază despre patogeni letali prezenţi în lilieci, inclusiv despre SARS, în cadrul unui parteneriat curent între CSIRO şi Academia Chineză pentru Ştiinţe. Parteneriatul continuă şi acum, conform site-ului Institutului de Virologie din Wuhan, în pofida preocupărilor că cercetările sunt prea riscante.

Politicieni din cadrul Guvernului australian condus de premierul Scott Morrison evocă riscuri în materie de securitate naţională şi biosecuritate ale acestui parteneriat, în contextul în care controversatele cercetări privind virusuri provenind de la lilieci sunt acum în atenţie, în cadrul investigaţiei efectuate de serviciile de informaţii ale alianţei „Cinci Ochi” („Five Eyes”), din care fac parte SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Marea Britanie.

Cercetări riscante privind liliecii

În oraşul Wuhan, situat în provincia chineză Hubei, dr. Shi Zhengli şi echipa ei studiază coronavirusuri mortale provenind de la lilieci. Cel puţin una dintre cele 50 de mostre ale virusului din laboratorul lui Shi Zhengli este similară în proporţie de 96% din punct de vedere genetic cu noul coronavirus. Dr. Shi nu a dormit mai multe nopţi, fiind foarte îngrijorată din cauza posibilităţii ca laboratorul ei să fie responsabil de epidemie. „Oare este din laboratorul nostru?”, a declarat ea pentru revista Scientific American. Dr. Shi este relativ liniştită deoarece nicio secvenţiere genetică a Covid-19 nu este identică în totalitate cu mostrele studiate de ea. Cu toate acestea, ţinând cont de minciunile Chinei, de confuzie şi de refuzul vehement de a permite o investigaţie, laboratorul din Wuhan este în atenţia agenţiilor secrete internaţionale.

Poziţia Guvernului Australiei este că, cel mai probabil, virusul provine dintr-o piaţă de animale din Wuhan, deşi există posibilitatea de 5% să fi fost răspândit accidental din laborator. Poziţia SUA este, potrivit unor relatări de presă, că este mai probabil ca virusul să fi fost scăpat dintr-un laborator, dar poate proveni şi din piaţa de animale sălbatice.

Crearea unor virusuri mortale

Raportul elaborat de guvernele occidentale confirmă acest lucru. Un studiu efectuat în 2013 de o echipă de cercetători, printre care se numără dr. Shi Zhengli, consta în prelevarea de mostre de la lilieci dintr-o peşteră situată în provincia Yunnan. Virusul este similar în proporţie de 96,2% cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala Covid-19. Un studiu din noiembrie 2015, efectuat în colaborare cu Universitatea din Carolina de Nord, a ajuns la concluzia că virusul se poate transmite de la lilieci la oameni şi că nu există tratament.

Studiul admite pericolul incredibil al muncii efectuate. „Potenţialul de a fi pregătiţi şi a atenua efectele viitoarelor epidemii trebuie pus în balanţă cu riscul creării unor patogeni mai periculoşi”, afirmau cercetătorii.

Implicarea Australiei

Dr. Shi Zhengli, directorul Centrului pentru Boli infecţioase emergente din cadrul Institutului de Virologie din Wuhan, aparţinând Academiei chineze de Ştiinţe, a colaborat trei luni în Australia în 2006, în Laboratorul de Sănătate Animală al CSIRO.

CSIRO nu oferă detalii despre activităţile cercetătorului chinez, dar arhivele arată că a lucrat la virusul SARS. „CSIRO respectă strict procedurile şi tratează cu foarte mare seriozitate securitatea. CSIRO efectuează toate cercetările în conformitate cu normele legislative şi de biosecuritate”, precizează institutul australian.

Acuzaţiile privind crearea virusului în laborator sunt improbabile

Consensul oamenilor de ştiinţă este că virusul provine din piaţa de animale sălbatice. Dar Comunitatea Naţională de Informaţii din SUA a confirmat că verifică dacă boala Covid-19 este rezultatul unui accident în laboratorul din Wuhan.

Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA a transmis că virusul nu a fost creat în laborator. „Întreagă comunitate de informaţii a furnizat în mod consecvent susţinere esenţială decidenţilor politici din SUA şi persoanelor care au responsabilităţi în gestionarea virusului Covid-19, care provine din China. Comunitatea de informaţii este de acord cu largul consens ştiinţific că virusul Covid-19 nu a fost creat de oameni şi nu este modificat genetic. Aşa cum procedăm în toate cazurile, experţii comunităţii de informaţii reacţionează prin suplimentarea resurselor şi prin oferirea de informaţii critice pe teme vitale pentru securitatea naţională a SUA. „Comunitatea de informaţii va continua să examineze riguros informaţiile care apar şi datele colectate de servicii pentru a stabili dacă epidemia a izbucnit prin contactul cu animale infectate sau a fost rezulatul unui accident într-un laborator din Wuhan”, a precizat Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA.

Ascunderea de către China a mostrelor primare

Raportul obţinut de publicaţia The Saturday Telegraph menţionează „obstrucţionarea difuzării informaţiilor şi distrugerea dovezilor”, evocând „ordine de distrugere a mostrelor virusului în laboratoare genomice, curăţarea pieţei de animale, secvenţe genomice nedistribuite public, închiderea laboratorului din Shanghai pentru «corecturi», articole academice revizuite de Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei şi date despre persoane infectate asimptomatice ţinute secrete”.

Un angajat al laboratorului a dispărut

Huang Yan Ling, cercetător la Institutul de Virologie din Wuhan, a declarat că a fost pacientul zero. Ulterior, a dispărut. Pe 16 februarie, Institutul a negat că Huang Yan Ling ar fi fost pacientul zero, precizând că este bine şi sănătoasă, dar, în lipsa dovezilor în acest sens, au apărut speculaţii.

Distrugerea dovezilor

Pe 31 decembrie 2019, China a început să cenzureze ştirile despre coronavirus, instalând filtre în motoarele de căutare online. Pe 1 ianuarie 2020, fără nicio investigaţie, piaţa de animale din Wuhan a fost închisă şi dezinfectată.

Pe 2 ianuarie, un mesaj difuzat pe contul de Twitter al publicaţiei Global Times anunţa: „Poliţia din oraşul Wuhan a arestat opt persoane care răspândeau zvonuri despre o epidemie locală cu un tip neidentificat de pneumonie. Postări anterioare arătau că este SARS”.

Administraţia Xi Jinping a respins apelurile internaţionale privind o investigaţie, notează raportul. „În pofida dovezilor privind transmiterea de la om la om existente de la începutul lunii decembrie, autorităţile chineze au negat acest lucru până pe 20 ianuarie. La fel a procedat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cu toate acestea, oficiali din Taiwan evocaseră preocupări încă din 31 decembrie, aşa cum au procedat şi experţi din Hong Kong pe 4 ianuarie”, arată raportul.

Raportul evidenţiază ipocrizia Chinei, care impune restricţii stricte de călătorie, dar condamnă măsuri similare luate în calcul de Statele Unite şi Australia.

„Este vorba de un asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale. În contextul în care diplomaţi ai Uniunii Europene pregăteau un raport despre pandemie, China exercită cu succes presiuni asupra Bruxellesului să evite exprimările privind dezinformările Chinei. În timp ce Australia cere o investigaţie independentă privind pandemia, China ameninţă că va întrerupe comerţul cu Australia. China a reacţionat la fel de furios şi la apelurile SUA în sensul transparenţei”, precizează raportul.

Date-cheie privind acţiuni de ascundere a informaţiilor despre Covid-19

  • 9 noiembrie 2015: Institutul de Virologie din Wuhan a publicat un studiu care arată crearea unui nou virus în laborator din SARS-CoV;
  • 6 decembrie 2019: La cinci zile după ce un bărbat care a avut legături cu piaţa de animale din Wuhan a prezentat simptome asociate pneumoniei, soţia lui a luat boala, ceea ce sugerează transmiterea de la om la om;
  • 27 decembrie 2019: Autorităţile medicale chineze, informate că o nouă boală, care atunci afecta 180 de pacienţi, era cauzată de noul coronavirus;
  • 26-30 decembrie 2019: Dovezi despre noul virus apar în Wuhan;
  • 31 decembrie: Autorităţile chineze au început să cenzureze informaţii despre epidemie în reţele de socializare online;
  • 1 ianuarie 2020: Opt medici din Wuhan care avertizaseră despre noul virus au fost arestaţi şi condamnaţi;
  • 3 ianuarie: Autoritatea chineză de Sănătate Publică a emis un ordin de interzicere a difuzării de informaţii;
  • 5 ianuarie: Comisia municipală din Wuhan nu mai oferă date zilnice despre noile cazuri. Situaţia durează până pe 18 ianuarie;
  • 10 ianuarie: Un oficial chinez, Wang Guangfa, afirmă că epidemia este sub control, fiind doar o „boală cu simptome uşoare”;
  • 12 ianuarie: Laboratorul Zhang Yongzhen din Shanghai este închis pentru „corecturi”, la o zi după ce publicase date despre secvenţierea genomică;
  • 14 ianuarie: Ma Xiaowei, şeful Comisiei Naţionale de Sănătate din China, şi-a avertizat în privat colegii că virusul probabil va deveni un eveniment major în materie de sănătate publică;
  • 24 ianuarie: Oficiali de la Beijing opresc Institutul de Virologie din Wuhan să transmită mostre Universităţii din Texas;
  • 6 februarie: Autoritatea chineză de monitorizare a Internetului intensifică măsurile de control pe platformele de socializare online;
  • 9 februarie: Jurnalistul-activist civic şi antreprenor Fang Bin a dispărut;
  • 17 aprilie: Autorităţile din Wuhan recalculează bilanţul anterior al deceselor, adăugând 1.290 de cazuri.

Marea Britanie aşteaptă clarificări din partea Chinei în privinţa epidemiei de coronavirus

China va trebui să răspundă la unele întrebări referitoare la informaţiile pe care le-a furnizat despre epidemia de coronavirus, afirmă ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, conform agenţiei de presă Reuters.

Întrebat la postul LBC dacă Administraţia Chinei trebuie să răspundă la întrebări referitoare la rapiditatea cu care a transmis informaţiile despre epidemie, Ben Wallace a răspuns: „Cred că va trebui”.

Evaluarea „va trebui făcută după ce situaţia va fi sub control, după ce va trece această perioadă, după ce revin la normal economiile noastre. China trebuie să fie deschisă şi transparentă despre ce informaţii a transmis, despre deficienţe şi despre succese”, a precizat ministrul britanic al Apărării.

Oficiali din SUA cred că Administraţia din China a ascuns amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere în scopul acumulării stocurilor medicale necesare pentru a reacţiona la această criză, arată documente ale serviciilor de informaţii citate de agenţia Associated Press. Liderii chinezi „au ascuns intenţionat severitatea” epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informaţii de patru pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA datat 1 mai. Dezvăluirea intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump a intensificat criticile la adresa Chinei. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat duminică Administraţia din China că este responsabilă de răspândirea bolii, subliniind că trebuie trasă la răspundere.

Intensificarea retoricii Washingtonului coincide cu apariţia unor critici în SUA referitoare la reacţia Administraţiei la criza medicală, care ar fi fost lentă şi inadecvată. Rivalii politici ai preşedintelui Donald Trump l-au acuzat că a început să acuze China, un adversar geopolitic al SUA dar un partener comercial esenţial, în încercarea de a dispersa criticile interne. Raportul Departamentului pentru Securitate Internă, neclasificat dar marcat „strict pentru uz oficial”, arată că, deşi minimiza severitatea coronavirusului, China a intensificat importurile şi a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii „negând că sunt impuse restricţii privind exporturile, generând confuzie şi tergiversând furnizarea de date despre activităţile comerciale”, arată raportul.

În plus, potrivit documentului, cea mai mare parte a lunii ianuarie, China nu a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că noul coronavirus genera „contagiere”, pentru a putea procura provizii medicale din străinătate. În aceeaşi perioadă, importurile Chinei de măşti medicale, halate şi mănuşi chirurgicale s-au intensificat. Concluziile raportului se bazează pe o probabilitate de 95% că exporturile şi importurile Chinei nu erau în limite normale.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video