A fost înregistrată activitate tectonică pe parte vizibilă a Lunii
Atunci când vorbim despre Lună, în general, ne gândim la aceasta ca un pustiu prăfuit, totuşi, un studiu recent, publicat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brown, Statele Unite ale Americii, arată că este posibil ca satelitul natural al Pământului să fie încă activ din punct de vedere geologic, notează Science Alert.
„Există această presupunere că Luna este moartă de mult, dar continuăm să constatăm că nu este cazul. […] Din această lucrare se pare că Luna crapă în continuare, posibil chiar şi în zilele noastre şi putem vedea dovezile de pe aceste creşte”, explică Peter Schulz, expert în ştiinţe planetare.
Activitatea scoarței a fost înregistrată de-a lungul deceniilor
Misiunile Apollo au amplasat o serie de senzori pe suprafaţa Lunii pentru a măsura activitatea tectonică a acesteia, aceştia oferind de-a lungul timpului o serie de informaţii în acest sens. Geologii au fost de părere că aceste cutremure înregistrate de către instrumente reprezentau rezultatul interacţiunilor gravitaţionale dintre Pământ şi Lună.
Deşi cutremurele selenare se aseamănă cu cele de pe planeta noastră sub aspectul puterii acestora, este mult mai complicată stabilirea punctului de origine şi asta deoarece Luna nu prezintă plăci tectonice precum Pământul.
Oamenii de ştiinţă operează cu două ipoteze care pot explica cauzele care duc la apariţia şi propagarea acestor cutremure: stresul mecanic şi termic al tunelurilor prin care circula magma inainte de răcirea miezului Lunii şi impactul care a dus la bazinului Aitken din Polul Sud, care ar fi dus la formare unor crăpături până la miezul Lunii, care au fost umplute cu magmă, dar care, în timp se „rearanjează”.
Studiul The origin of neotectonics on the lunar nearside a fost publicat în Geology.
Citeşte şi:
5 mituri despre Lună uşor de infirmat
Luna emite pulsuri de lumină şi nimeni nu ştie de ce